Se min kåbe

De danske bispekåber som pragt, dragt og magt

I bogen Se min kåbe tager forfatter og væverske Vibeke Lindhardt os med helt ind i kunstnerens værksted, hvor et unikt stykke kunst-håndværk er ved at tage form, Roskildes nye bispekåbe, som hun selv har været med til at frembringe.

Vibeke Lindhardt giver i denne bog den første samlede beskrivelse af samtlige danske, færøske og grønlandske kåber, præsenteret på smukkeste vis med et væld af helt nye fotografier. Bogen fortæller om bispekåberne, både som pragttekstiler, som kunsthåndværk og som udtryk for gejstlig magt.

De danske bispekåbers udseende har siden reformationen stort set været uændret. Men i 1980 sker der et brud: Kunstneren Bodil Kaalund skaber den første nye bispekåbe, der både i materiale, udsmykning og farvevalg bryder med traditionen. Det bliver begyndelsen på en periode, hvor Danmarks ti stifter samt Grønland og Færøerne får nye bispekåber, alle eksempler på unikt kunsthåndværk, udført af en bred vifte af kunstnere, herunder Dronning Margrethe II.

399,95

Desværre udsolgt

Forfatter: Vibeke Lindhardt
Sidetal: 218 ider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-726-5

Se min kåbe handler om denne enestående manifestation i dansk kirke- og tekstilkunst.

Udgivelsen af Se min kåbe er støttet af en række fonde:

  • Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968
  • Knud Højgaards Fond
  • Beckett-Fonden
  • Augustinus Fonden
  • Bergiafonden

Vibeke Lindhardt, født 1960, er uddannet væver og tekstilkunstner fra Ann-Mari Kornerups værksted og Skals Håndarbejdsskoles Seminarium, cand.pæd. 2011 fra DPU, Aarhus Universietet. Har tegnet og udført kirketekstiler til en lang række kirker.

Dorte Krogh, født 1960, er uddannet fotograf i 1987. Har siden fungeret som selvstændig fotograf med speciale inden for arkitektur, rum, design og kunsthåndværk og har fotograferet til mange tidsskrifter og bøger om emnet. Desuden et mangeårigt samarbejde med Danish Crafts og Danske Kunsthåndværkere.

Anmeldelser
Merete Tarp, lektørudtalelse:

"Bogen forener det kunsthåndværksmæssige aspekt med kirkerummenes arkitektur, tilsat kulturhistorie og interessante beretninger om kåbernes tilblivelse. En stor og flot udgivelse, som både henvender sig til personer med interesse i emnet, men også egner sig som en smuk bog at kigge i som fornøjelse ... alle kan kigge med og nyde de gode billeder og fortællinger om kåbernes tilblivelse".

Menighedsrådenes Blad:

"Her er en bog, der virkelig vil skille sig ud på reolen i kraft af formatet, sit flotte udstyr og fremragende illustrationer ... et interessant og spændende referenceværk".

Kristian Kristiansen, Udfordringen:

"Denne bog er en fryd for øjet, en pryd for forlaget".