Konfirmation i Lendum Kirke
Konfirmation i Lendum Kirke. Foto: Christian Roar Pedersen

Konfirmation og opvækst

Det er umiddelbart nemt at skrive, hvad Bibelen siger om konfirmation - den siger nemlig ikke noget. Det, man i dag forstår ved konfirmation, findes således ikke i Bibelen.

Bekræftelse

Konfirmation finder sted inden for en række kristne kirker, herunder den evangelisk lutherske og den katolske.  I Danmark blev konfirmation indført ved lov og altså gjort obligatorisk for alle i 1736. Men i dag er det en frivillig sag.



Konfirmation betyder ’bekræftelse’. Det, der bekræftes, er dåben. Derfor hører konfirmation hjemme i kristne kirker, hvor man har barnedåb. Mange forstår konfirmationen sådan, at barnet nu ved overgangen til ungdom og voksentid selv skal sige ’ja’ til, at det tror på Gud. Heri ligger også en bekræftelse af, at barnet vil blive ved med at høre til hos Gud.



Men det er snarere omvendt: Gud bekræfter over for den unge og ’på vej til voksen’, at Gud gerne fortsat vil være med den unge. Sådan som Gud i sin tid lovede det, da vedkommende blev døbt.



Sådan en bekræftelse kan det være godt at have med sig ud i den store og vide verden, når man står på tærskelen fra barn til at blive ung og voksen.

Fra barn til voksen

Selvom man ikke direkte kan finde konfirmation omtalt i Bibelen, så er der faktisk en person, om hvem det fortælles, at han stod i en lignende situation som mange konfirmander og unge mennesker gennem tiden.



Han stod måske ikke på tærskelen fra barn til voksen, men han var rejst hjemmefra og stod nu alene i en stor verden, på vej mod nyt land. Sine forældre og en storebror havde han efterladt derhjemme. Han skulle ud at stå på egne ben og var overladt til sig selv. Det var både godt og skidt.



Personens navn var Jakob. Du kan læse om ham i 1. Mosebog kap. 28,10-15. Du kan også læse en genfortælling af Jakobs historie her.

Med Guds velsignelse i ryggen

Ligheden med nutidens unge konfirmander er ikke 100%. Men som de er også Jakob på vej ud i ukendt land. Hjemmet, forældre og barndom lægger man bag sig. Nu skal man klare sig selv. Måske har man også nogle problemer med sig i rygsækken, som det viser sig, at Jakob har, måske ikke. Men alene er man.



Jakob får Guds velsignelse og tilsagn med sig på vejen. Gud siger indirekte: Selvom du er, som du er - en snydepels - selv om du er på flugt hjemmefra, så hører du stadigt til hos mig, og jeg vil være din Gud. Du bevæger dig ud i ukendt land, men det bliver aldrig mere ukendt, end at jeg er med.



Og med den bekræftelse i ryggen kan Jakob drage videre ud i verden. Sådan kan man tolke historien om Jakob. Og sådan kan man måske alligevel finde noget i Bibelen, som svarer til konfirmationen.

Æslet der fik en historie

Juleevangeliet, som æslet oplevede det.
Æslet der fik en historie (netbutik)
199,95

Forfatter: Kim Fupz Aakeson
Illustrator: Signe Kjær
Sidetal: 32 sider
Forlag: Bibelselskabets Forlag
Varenummer: 978-87-7232-329-9
Mål: 21 x 21 cm.