17.10.2016 Fra bogen "Det daglige brød"
Lav Jørgen Leths græskarsuppe fra Haiti
Hvad er vel bedre på en kold efterårsdag end at varme sig med en dejlig suppe? Jørgen Leth deler her en lækker, kreolsk græskarsuppe, som hans tidligere kok plejede at lave til ham
Soup Jomou – græskarsuppe fra Haiti
- ½ kg kød
- ½ kg blandede grøntsager
- ½ kg græskar
- Urter
- 1 bouillonterning
- Lidt kogevand eller mælk
- Vermicelli-pasta eller makaroni
- Parmesan
- Eventuelt revet ost, æg eller mere parmesan
Læg et halvt kilo oksekød – gerne en udskæring velegnet til simreretter – i en gryde sammen med lidt koldt vand. Lad kødet snurre over lav varme, indtil det er mørt. Tilsæt lidt mere og et halvt kilo forskellige grøntsager: gulerødder, selleri, kål, porrer. Og så et halvt kilo græskar. Smag til med salt og peber, lidt urter og en bouillonterning. Lad det hele koge, indtil grøntsagerne er møre. Tag grøntsagerne og græskaret fra og purer dem. Bland det hele og tilsæt noget Vermicelli-pasta eller makaroni.
NB! Grønsagerne skal pureres, når de er varme og blandes med lidt kogevand eller mælk. Der tilsættes smør, salt, peber og parmesanost, mens pureen er taget af varmen.
Til sidste kan tilsættes revet ost, æg eller mere parmesan. Server omgående.
Jørgen Leth om nydelse – uddrag fra bogen Det Daglige Brød:
"Jeg kan godt lide at nyde. Specielt, når jeg synes, jeg har fortjent det ... Bibelen taler om nydelse. En del. For eksempel Lukas, som fortæller om Jesus’ møde med Martha og Maria. Martha gør alt, hvad hun kan, for at han skal føle sig godt tilpas. Maria vil bare sidde stille og høre alt, hvad han siger. Den ene har et lettere job, og det er i orden. Sammen skal de bare sørge for, at Jesus har det godt. At han kan nyde livet. Det er et godt projekt."