26.03.2016 Kristian Ditlev Jensen
Kristian Ditlev Jensen guider til den perfekte lammesteg
Påsken er lig med lammekølle for at markere den højtid, hvor Jesus som Guds lam blev ofret for vores synder. Forfatter Kristian Ditlev Jensen er gået i køkkenet for at tilberede det perfekte påskelam
Når det er påsketid, skal man have lammekølle. Jeg laver den altid efter den enkle og folkelige opskrift, som jeg for sjov kalder Lam i roe.
Det er lammekølle serveret på en enkel og jævn måde og kun ledsaget af en lettere tilsneget udgave af det, man i det franske bistrokøkken med et lidt finere begreb kalder for rotisseriekartofler.
Egentlig skal de ligge under en snurrende kyllinge- eller porchetta-steg, som sat på spid står og drejer langsomt, imens fedtet driver ned over kartoflerne i et fad nedenunder. Men man kan opnå lidt af det samme, hvis man bare stiller et fad med kartofler - og evt. gulerødder - under stegen i ovnen.
Ingredienser:
- 1 kølle af et marsklam
- 1 kilo små, rengjorte kartofler
- Hvidløg
- Salt og peber
- God olivenolie
Gnid lammekøllen godt med salt og drys den med peber – på alle sider. Pres rigeligt med hvidløg og smør de mosede hvidløg ud på oversiden. Læg stegen på en rist midt i ovnen. Fyld en bradepande med de små, rengjorte kartofler.
Hvis man er i det grønne hjørne, så hak også nogle skrællede gulerødder over et par gange. Hæld godt med olivenolie på og drys med salt. Rul dem rundt, så der er olie over det hele.
"Metoden er noget nær idiotsikker – man skal være lam i roen, hvis det skal mislykkes."
Stegen skal have cirka halvanden time ved 200 grader. Brug eventuelt stegetermometer, hvis du er usikker. Måske passer stegetiden også til kartoflerne. Ikke altid, men tit. Og ellers får de bare lidt mere, imens lammekøllen hviler i tyve minutter, inden den skæres ud. Metoden er noget nær idiotsikker – man skal være lam i roen, hvis det skal mislykkes.
NB! Lammekølle skal steges rosa. Men man skal naturligvis ikke lave den mere rød, end man har nerver til. Og personligt synes jeg – der ellers er typen, som bestiller bøffen knaldrød – ikke, at lam skal være blodigt.
Bogen ”Det daglige brød” er redigeret af Kristian Ditlev Jensen. Dens 12 essays byder på flere sjove, anderledes og vidt forskellige møder mellem mad og tro, mellem næring og nydelse, mellem vin og spiritualitet, mellem brød og krop.Teksterne kommer godt rundt i gastronomien – fra klosterbryg og vin over havregrød og pølsemadder til påskelam, bøffer og fristende æbleretter. Køb bogen her
Vi kender det daglige brød fra Fadervor, som er den bøn, Jesus lærer disciplene at bede. Men det daglige brød er også det faktiske brød, for uden mad og drikke duer helten ikke.
Læs mere i bogen "Det daglige brød"
Opskriften er fra bogen Det daglige brød. Med sine 12 essays byder bogen på flere sjove, anderledes og vidt forskellige møder mellem mad og tro.
Køb bogen her