Natten åbner sig som en port - 2. oplag

25.10.2023

”Fortjener at blive læst. Af mange”

Både læsere og anmeldere er begejstrede for Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman over Det Nye Testamente, der nu er ude i andet oplag. Her kan du læse et sammendrag af den gode omtale

Det er ingen let sag at tage et kendt stof som Det Nye Testamentes fortællinger og genfortælle det i romanform. Det anerkender flere af de anmeldere, der har skrevet om Natten åbner sig som en port, Anne Lise Marstrand-Jørgensens gendigtning af det Nye Testamente. Romanen udkom den 14. september og på dagen spurgte Weekendavisens Amalie Langballe, om det overhovedet er muligt at skrive en roman om Jesu liv, ”uden at det bliver tandløst, sentimentalt og, nå ja, frelst?” Er det så det? 

”Svaret er et rungende ja, hvis man overlader opgaven til Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Så får man nemlig Natten åbner sig som en port, der ikke blot er en lyrisk dragende genfortælling af Det Nye Testamente, men også en overraskende medrivende pageturner,” fortsætter Langballe. Anmelderen kalder desuden genfortællingen ”romankunst i egen ret” og ser udgivelsen som ”en kærkommen påmindelse om, at Det Nye Testamente er en af verdens vigtigste tekster.”

En lignende forundring over, hvor godt forfatteren lykkes med at fastholde sin læser, kan man finde i Jyllands-Posten. Sognepræst Marie Høgh indleder ligefrem sin anmeldelse med at bekende, at hun ikke havde ventet sig ”noget særligt” af bogen. Men frygten for kedsommelighed blev hurtigt manet til jorden:

”Selv en præst som jeg, der arbejder med Bibelen, Guds store fortælling med sit menneske, hver eneste dag, slap ikke bogen, før Marstrand-Jørgensen lader den klinge ud ved at citere det, vi kalder kærlighedens højsang.”

Marie Høgh er i det hele taget begejstret for romanen. Hun giver den fem ud af seks stjerner og kalder den ”en aldeles fremragende, sansende, dragende, begavet og upolitisk gendigtning af Det Nye Testamente.” Ligesom Langballe ser Høgh romanen som en kærkommen anledning til, at de bibelske historier kan få udbredelse i en tid, hvor kendskabet til kristendommen er aftagende. Romanen ”fortjener at blive læst. Af mange,” skriver Høgh og slutter sin anmeldelse med at sige tak for bogen.

Helt så overbevist er Kristeligt Dagblads anmelder, Liselotte Wiemer, ikke. Hun giver romanen fire stjerner og hæfter sig positivt ved det ”uomtvistelige nærvær”, som Marstrand-Jørgensen har skrevet ind i de bibelske historier, og at de sansende beskrivelser af blandt andet landskabet ”står knivskarpt”. Bogens højdepunkt er for Wiemer påskeberetningerne. ”Langfredag river i hjertet,” som hun skriver, når hun også roser forfatteren for at mestre beskrivelsen af tab, forræderi og død ”uden den mindste berøringsangst”. Alligevel savner anmelderen en større ”radikalitet”, og hun slutter med at spørge, om Marstrand-Jørgensens respekt for forlægget, Det Nye Testamentes tekster, ”alligevel har været for stor?”

I Information ser anmelder Erik Skyum-Nielsen den samme respektfulde tilgang til Bibelen, men konkluderer anderledes. Han opfatter romanen som vellykket – ”både som litteratur og forkyndelse.” For det er ”lykkedes Anne Lise Marstrand-Jørgensen at forholde sig på en gang magtfuldt og ydmygt til sit stof”. Dermed har forfatteren, fortsætter Skyum-Nielsen, givet sin ”forvirrede og selvoptagne samtid en beretning præget af ægthed og af selve den undren, Jesus og Kristus til stadighed må vække.”

Skyum-Nielsen peger også på en vellykket og varieret fortælleteknik og på, at forfatteren besidder et ”solidt episk overblik” over de nytestamentlige tekster, der gør hende i stand til at arrangere både hændelser og visdomsord ”på meningsfuld vis i en række situationsbundne optrin.”

Den flotte modtagelse i dagbladene bestyrkes af flere gode anmeldelser i online tidsskrifter og kirkelige medier. Hos Kirke.dk, et medie under Kristeligt Dagblad, betegner Martin Ravn romanen som ”velskrevet” og ”indfølt” og hæfter sig ved, at den er skrevet ”med stor kærlighed til stoffet”. På Litteratursiden.dk, bibliotekernes online univers for boganmeldelser og inspiration, kalder Asger Beier Berndsen romanen for ”et stort stykke fortællekunst” og en ”syngende lyrisk gestus”, der bør finde mange læsere – troende eller ej.

Natten åbner sig som en port udkom den 14. september 2023 på Bibelselskabets Forlag.

Natten åbner sig som en port

Det Nye Testamente gendigtet som roman af Anne Lise Marstrand-Jørgensen
natten
299,95

Forfatter: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Sidetal: 272
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-293-3
Mål: 13,4 x 21,5 cm.