Bibelen online

Dommerbogen Kapitel 14

Samsons ægteskab med en filisterkvinde

Engang gik Samson ned til Timna. Der så han en filisterkvinde. Da han kom hjem, fortalte han det til sin far og mor. Han sagde: »Jeg har set en filisterkvinde i Timna. Lad mig få hende til kone!« Hans far og mor sagde til ham: »Findes der ingen kvinder blandt dine landsmænd og i hele vort folk, siden du vil gå hen og gifte dig med en af de uomskårne filistres kvinder?« Men Samson sagde til sin far: »Lad mig få hende til kone, for hende synes jeg om.« Hans far og mor vidste ikke, at det kom fra Herren, og at han søgte anledning til strid med filistrene. På den tid herskede filistrene over Israel.

Så gik Samson og hans far og mor ned til Timna. Da de nåede til Timnas vingårde, kom en brølende løve imod ham. Da greb Herrens ånd ham, og han rev løven midt over med de bare næver, som om det var et kid. Men han fortalte ikke sin far og mor, hvad han havde gjort. Han gik ned og friede til kvinden, for hende syntes han om.

Da han nogen tid efter vendte tilbage for at gifte sig med hende, drejede han af for at se løvens ådsel, og da viste det sig, at der var en bisværm og honning i løvens døde krop. Han skrabede honningen ud i sine hænder og spiste af den, mens han gik videre. Da han kom tilbage til sin far og mor, gav han også dem noget, og de spiste det. Men han fortalte dem ikke, at han havde skrabet honningen ud af løvens døde krop.

Hans far gik ned til kvinden, og Samson holdt et gilde dér, for sådan plejede de unge mænd at gøre. Da folkene så ham, udvalgte de tredive brudesvende til at ledsage ham. Samson sagde til dem: »Nu vil jeg stille jer en gåde. Hvis I kan gætte den og give mig løsningen på den i løbet af de syv dage, gildet varer, vil jeg give jer tredive linnedkjortler og tredive sæt festklæder. Men hvis ikke I kan løse den, skal I give mig tredive linnedkjortler og tredive sæt festklæder.« De sagde til ham: »Kom med gåden; lad os høre den!« Og han sagde til dem:

»Fra æderen kom æde,

fra den stærke noget sødt.«

Men efter tre dage havde de ikke løst gåden. Den fjerde dag sagde de til Samsons brud: »Du skal lokke din mand til at give os løsningen på gåden! Ellers brænder vi dig og din familie inde. Er det for at bringe os til tiggerstaven, I har indbudt os?« Og Samsons brud plagede ham med sin gråd. »Du hader mig bare,« sagde hun, »du elsker mig ikke. Du har stillet mine landsmænd en gåde uden at give mig løsningen.« Han sagde til hende: »Jeg har ikke engang givet den til min far og mor, skulle jeg så give den til dig?« I de syv dage, de holdt gilde, plagede hun ham med sin gråd, og den syvende dag gav han hende løsningen på gåden, fordi hun blev ved at plage ham; og hun gav den videre til sine landsmænd. Den syvende dag, før solen gik ned, sagde byens mænd til ham:

»Hvad er sødere end honning,

hvad er stærkere end løven?«

Han svarede:

»Hvis ikke I havde pløjet med min kvie,

havde I ikke gættet min gåde.«

Da greb Herrens ånd ham, og han gik ned til Ashkalon og slog tredive mænd ihjel. Han tog deres tøj og gav klæderne til dem, der havde løst gåden. I vrede gik han op til sin fars hus. Men Samsons kone blev givet til den brudesvend, der havde været hans brudefører.

Krydshenvisning:

1 Mos 34,14

2 Mos 34,16

Krydshenvisning:

Dom 13,1

Krydshenvisning:

Dom 13,25

Krydshenvisning:

Dom 16,16-17

Krydshenvisning:

Dom 13,25

Krydshenvisning:

Dom 15,2

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd