Pagtens ark. Tysk maleri ca. 1600. Kilde: Wikimedia Commons.
Pagtens ark bliver flere gange flyttet i Det Gamle Testamente. Her føres den til Jerusalem af Kong David. Tysk maleri ca. 1600. Kilde: Wikimedia Commons.

25.01.2019 Af Thomas Godsk Larsen

Vidste du: Om Pagtens Ark

I Anden Mosebog lader Moses Pagtens Ark udfærdige på Guds befaling og efter hans anvisninger under opholdet på Sinaj. Herefter fører israelitterne den med videre på deres vandring gennem ørkenen. Men hvor ender Pagtens Ark sine dage? Og hvad var Pagtens Ark i grunden?

  • Ordet ”ark” kommer af det latinske ”arca”, som betyder kasse eller kiste, oversat fra det hebraiske ord אָרוֹן (aron), som i Det Gamle Testamente enten betegner en ligkiste, en pengekiste eller den kultgenstand, vi kender som Pagtens Ark; en transportabel hellig genstand, hvorfra Gud vil åbenbare sig for Moses og tale til det israelitiske folk (2 Mos 25)
  • Ordet anvendes i alle danske bibeloversættelser siden Hans Tausens oversættelse af Mosebøgerne i 1535 – også i den gældende autoriserede bibeloversættelse fra 1992.
  • Pagtens Ark er i Bibelen en kiste, hvori israelitterne opbevarede stentavlerne med De Ti Bud, præsten Arons stav og noget af den manna, som nærede israelitterne i ørkenen. Ifølge 2. Mosebog er den lavet af akacietræ, beklædt med guld indvendigt og udvendigt, og med et låg af massivt guld med to guldkeruber (engle) ovenpå. Den skulle måle cirka 111x67x67 cm.
  • Efter Moses’ efterfølger Josua har ført israelitterne og Pagtens Ark ind i Kana’ans land, får den først ophold i helligdommen i Shilo (Jos 3,6 og 1 Sam 3,3). Senere føres den med i kampene mod filistrene, som erobrer arken. Filistrene sender den imidlertid snart tilbage til israelitterne, da de kun får ulykker ud af den (1 Sam 4-6).
  • 20 år inde i sin regeringstid fører David Pagtens Ark op til Jerusalem og anbringer den i et telt på Zion (2 Sam 6, 1 Krøn 13 og 15-16).
  • Under kong Salomo, Davids søn og efterfølger, opføres det store Tempel i Jerusalem. Pagtens Ark placeres i Det Allerhelligste, det inderste kultrum i templet (1 Kong 8,1-11 og 2 Krøn 5). Her slutter Bibelens fortælling om Pagtens Ark, selv om den omtales kort i senere skrifter.
  • Pagtens Ark nævnes kun to steder i Det Nye Testamente: I Hebræerbrevet 9,4 og Johannes’ Åbenbaring 11,19.
  • Man går ud fra, at Pagtens Ark senest er gået til grunde ved templets ødelæggelse i 587 f.Kr. Det er dog lidt, der med sikkerhed kan siges om arkens oprindelse, udseende og funktion, og selv om man følger den bibelske opfattelse, at der er tale om en og samme ark, er det ikke muligt at rekonstruere dens historie. Derfor kan der næppe opnås enighed om, hvad arken helt præcist var.
  • Mange har søgt efter Pagtens Ark igennem historien, men ingen har haft held med at finde den.

Pagtens Ark i film og spil

Hvordan Pagtens Ark så ud, hvad den præcist indeholdt, hvordan den blev til, og hvilke kræfter den måtte have rummet, er en af de gåder, der appellerer til vores fantasi, og som har fascineret og inspireret kunstnere op gennem historien, også i vor tid.

De fleste kender Steven Spielbergs eventyrfilm Jagten på den forsvundne skat fra 1981, hvor Indiana Jones forsøger at finde Pagtens Ark før nazisterne, som efterstræber dens formodede stærke kræfter. Pagtens Ark indgår også kortvarigt i efterfølgerne Indiana Jones og det sidste korstog fra 1989 og Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige fra 2008.

Indiana Jones med Pagtens Ark
Indiana Jones med Pagtens Ark.

I den danske familiefilm Tempelriddernes skat fra 2006 er hoveddelen af ​​den skat, hovedpersonerne finder, Pagtens Ark, og også her rummer den særlige kræfter.

Pagtens Ark medvirker også i videospillene Assassin’s Creed fra 2007 og efterfølgeren Assassin’s Creed Chronicles: China fra 2015, ligesom den også indgår i filmen Assassin’s Creed fra 2016.

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm