Jomfru Maria med Jesus.
Jomfru Maria og Jesus Kristus med Johannes Døberen og Maria Magdalene. Maleri af Paris Bordone. Foto: Wikimedia Commons.

Vidste du: Om Jomfru Maria

Jesus’ jomfruelige moder har ikonisk status indenfor kirken – specielt den katolske kirke, hvor hun er den vigtigste helgen. Se mere om hende her.

 • Lukasevangeliet er vores bedste kilde til historien om Maria. Johannes nævner hende kun én gang ved navn, og Markus gør det slet ikke.

   
 • Ifølge teksterne var Jesus sandsynligvis ikke Marias eneste barn. I Matthæusevangeliet spørger folket i hans hjemby forundret: ”Hvorfra har han denne visdom og kraften til at gøre mægtige gerninger? Er det ikke tømrerens søn? Hedder hans mor ikke Maria og hans brødre Jakob og Josef og Simon og Judas? Bor alle hans søstre ikke her hos os? Hvor har han så alt dette fra?” (Matthæusevangeliet 54-56).

  Apostlenes Gerninger nævner også ”Jesu mor Maria og hans brødre”, men uddyber det ikke (Apostlenes Gerninger 1,14).

   
 • Der vides ikke meget om Marias barndom eller ungdom. Et af de apokryfe tekster, Jacobs protoevangelium, fortæller, at hendes forældre hed Joachim og Anna. Bibelens evangelier nævner, at Elisabeth, moder til Johannes Døber, er hendes ”slægtning”, men definerer ikke forholdet nærmere.

   
 • Lukasevangeliet fortæller, at Maria blev gravid, ved at Helligånden kom over hende, og at det var englen Gabriel, der forkyndte til hende, at hun skulle føde Guds søn.

   
 • Ifølge Johannesevangeliet var det på Marias opfordring, at Jesus udførte sit første mirakel; nemlig at forvandle vand til vin ved brylluppet i Kana (Johannesevangeliet 2).

   
 • Sidste omtale af Maria i Bibelen er i Apostlenes Gerninger 1,14, hvor hun nævnes lige efter, at Jesus er faret til Himmels. Nogen mener, at hun er den ”udvalgte frue”, som Johannes skriver til i Andet Johannesbrev, men det er kun spekulationer.