Lækker sommeropskrift med masser af gode grøntsager fra haven, sunde frø og nødder. Og så er den vegansk. Til 4 personer
Tærtebund:
100 fuldkornshvedemel
100 g hvedemel
100 g jordnøddesmør
1 dl vand
Cashewcreme:
50 g cashewnødder
2 dl mandel-, kokos-, sojafløde
eller anden fløde
2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
2 spsk gærflager (fås i helsekostbutikker,
kan evt. udelades)
olivenolie
OBS: cashewcremen kan erstattes
af 3 æg + 1 dl piskefløde
Tærtefyld:
400 g squash
200 g løg
250 g små tomater, fx blommetomater
1/2 dl sesamfrø eller chiafrø
en håndfuld timianstilke
"Jeg har til tærten valgt en bund med jordnøddesmør, fordi jeg ville lave en helt vegansk tærte. Jeg har brugt hvedemel, men glutenallergikere kan bytte det ud med glutenfri havremel og kikærtemel eller fuldkornsrismel."
Fremgangsmåde:
Lav først cashewcremen (eller ”oste”sovsen): findel cashewkernerne. Brug gerne en stavblender. Tilsæt fløde, HUSK, et drys salt og peber samt gærflager. Blend blandingen et minuts tid.
Hvis du bruger æg, så pisk dem ud i fløden og tilsæt et drys salt og peber.
Lad ”sovsen” stå, mens du laver bunden:
Ælt de to slags mel med jordnøddesmørret. Tilsæt et lille drys salt og så meget vand, at dejen bliver tilpas blød til at kunne rulles ud. Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform eller andet ovnfast fad.
Pres dejen op ad siderne med en gaffel og prik bunden.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn og forbag bunden ca. 8 minutter.
Hvis du har valgt cashew-”sovsen”, så tilsæt så meget vand, at den bliver som en bechamelsovs. Tilsæt 2 spsk olie. Smag til med salt og peber.
Skær squash, løg og tomater i skiver. Bevar så vidt muligt løgene i hele skiver.
Læg grøntsagerne taglagt i rækker på den forbagte bund. Dryp med lidt olivenolie og sæt fadet i ovnen 15 minutter.
Tag fadet ud og fordel ”sovsen” eller de sammenpiskede æg over grøntsagerne. Pres nogle timianstilke ned i overfladen og drys med sesamfrø eller chiafrø.
Bag tærten færdig, til den er gylden på overfladen, 15-20 minutter.
Drys med lidt frisk timian på tærten. Servér gerne en enkel icebergsalat til med fx et par håndfulde kogte kikærter eller bønner, snittet løvstikke og hvidløgsdressing.
Velbekomme!
Se flere opskrifter på Kirsten Skaarups blog: www.kirstenskaarup.dk