Af Tine Hyllested Johannsen
Seks skarpe om Bibelen til Adam Price
Adam Price er hovedforfatter på DR-dramaserien "Herrens veje". Her svarer han på seks skarpe om Bibelen
1. Hvornår begyndte du selv at læse i Bibelen?
Jeg havde en illustreret børnebibel, som jeg husker at have fået læst op fra af min gamle mormor, som var en stor fortæller og oplæser. Senere fik jeg kristendomskundskab, som faget hed i sin tid. Det var nok de tidligste møder med de hellige skrifter.
2. Kan du nævne et af dine yndlingscitater?
”Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer” (Matthæusevangeliet 5,44). Hvis man tænker på, hvordan de mellemøstlige, daværende samfund formentlig har insisteret på et klan- og stammesammenhold rettet mod ydre fjender, så er Jesus' tanker ekstremt banebrydende og nyskabende. Her er virkelig tale om en fuldkommen ny måde at anskue menneskelivet på. Og citatet er jo i den grad noget, vi burde tage til os i dag, hvor vi tilsyneladende tillader os at sige næsten hvad som helst både til og om hinanden.
3. Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?
Der er vældig meget, jeg tager afstand fra. Jeg er ikke selv troende, men jeg er naturligvis barn af en kristen kultur og på den måde evigt refererende til den store, kristne fortælling. Det Gamle Testamente beskriver en Gud, der begår utallige ugerninger mod de mennesker, han har skabt i sit eget billede. Han accepterede både slaveri og folkemord, men den slags vælger vi typisk at se bort fra i den selektive fortolkningsfriheds navn. Uanset hvad, er historierne jo ikke desto mindre både stærke og evige.
4. Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?
Jeg har læst og hørt så meget godt om Ida Jessens og Hanne Bartholins nye børnebibel (Bibelhistorier, red.) Så jeg tænker på, at min 9-årige søn og jeg snart skal tage hul på den. Uanset at hans far ikke tror på Gud, skal han ikke snydes for en fantastisk historie.
5. Hvis Bibelen skulle hedde noget andet, hvad skulle det så være?
Der er næsten noget blasfemisk i at forestille sig at skulle omdøbe et værk, der har eksisteret så længe og haft så afgørende betydning på verdenshistorien. Digterpræsten Kaj Munk skabte jo en fantastisk titel i ”Ordet”. Det kunne være et bud på en anden titel, der ville give mening for mig. ”I begyndelsen var ordet, og ordet var hos Gud.” Med Bibelen gav han ordet videre til menneskene. Så måske ”Ordet”.
6. Hvad betyder historien om den barmhjertige samaritaner for dig?
Næstekærligheden er jo et fundamentalt begreb i kristendommen og lignelsen om Den Barmhjertige Samaritaner hører til de vigtigste overhovedet. Jeg hæfter mig særligt ved, at Jesus her igen overrasker os ved at lade barmhjertigheden udgå fra en Samaritaner, som jo var et særligt udstødt folkeslag på det tidspunkt. Så igen lærer vi at se den største visdom komme til os fra dén, vores fordomme mindst ville forvente den fra.