Kort med Korinth. Foto: Dmitrijs Kaminskis / Shutterstock.com.
Paulus' 2. missionsrejse bragte ham blandt andet til Korinth i Grækenland, hvor han grundlagde den menighed, som man kender fra Bibelens Korintherbreve. Foto: Dmitrijs Kaminskis / Shutterstock.com.

26.03.2025 Af Johannes Baun, generalsekretær

I hælene på Paulus

Et rejseselskab har gået ”i Paulus’ fodspor” med sognepræst Poul Joachim Stender og Bibelselskabets generalsekretær, Johannes Baun. Det gav nye indsigter og store oplevelser

Midt i marts drog 38 danskere til Grækenland for at gå, hvor Paulus ifølge Apostlenes Gerninger gik for næsten 2.000 år siden. I et natligt syn havde en mand talt til Paulus. ”Kom over til Makedonien og hjælp os!” lød bønnen, og apostlen satte straks af sted fra Lilleasien. Efter en solid sørejse satte han for første gang sin fod på europæisk jord i Neapolis, det nuværende Kavala. Det var også her grupperejsen begyndte, og her Poul Joachim Stender kunne udpege det sted, hvor Paulus kan være gået i land.

Herfra gik det skridt for skridt: Fra den lille flod, hvor purpurhandleren Lydia som den måske første europæer blev døbt, til udgravningen af Filippi, der de seneste år har bragt en betydelig del af den antikke by frem i lyset. Videre til Berøa, hvor Paulus fik mange til at følge Jesus, og til Athen, hvor han holdt sin berømte tale på Areopagos-klippen, der står, hvor den altid har stået. At se den, hævet over Athens larmende gader, giver nye billeder til bibellæsningen.

Paulus i Berøa. Foto: Bibelselskabet.
I Apostlenes Gerninger står der, at jøderne i Berøa modtog Paulus’ budskab ”med megen velvilje og granskede dagligt Skrifterne for at se, om det forholdt sig sådan”. Både velviljen og granskningen lyser ud af mosaikken. Foto: Bibelselskabet.
Areopagos. Foto: Bibelselskabet.
På Areopagos forsvarede og forklarede Paulus den kristne tro over for skeptiske atheniensere. Foto: Bibelselskabet.

Undervejs gik turen også til Korinth, hvor Paulus var i halvandet år og grundlagde en menighed, som han senere skrev breve til – breve, vi kender fra Bibelen. I Korinth kan man stå på præcis det sted, hvor Paulus angiveligt stod, da han blev bragt for en dommer, anklaget for at ”ære Gud på en måde, der strider mod loven”.

At være på stederne og se dem med egne øjne kan ikke kun gøre de bibelske beretninger nærværende på en ny måde. Det kan også aktualisere Bibelselskabets arbejde. Som Paulus i sin tid oplevede at blive forfulgt, er mange kristne verden over netop nu forfulgt for deres tro, men støttes af bibelselskabernes arbejde. Ligesom Paulus lagde stor vægt på at pege på Jesus som opfyldelsen af løfterne i Det Gamle Testamente, arbejder Bibelselskabet til stadighed for, at flere får mulighed for at se de store forbindelseslinjer i Bibelen. Og på samme måde som Paulus mødte jøder og ikke-jøder, mænd, kvinder og folk af alle nationaliteter uden at gøre forskel, arbejder Bibelselskabet i dag, både herhjemme og internationalt, ud fra et åbent, økumenisk perspektiv, hvor vi samles på kryds og tværs om alt det gode, Bibelen giver os.

Lige akkurat dét oplevede vi meget konkret, da vi besøgte Det Græske Bibelselskab. Det er en lille flok, seks ansatte, og deres udfordringer er anderledes end dem, vi kan møde herhjemme. I Grækenland tilhører 97 % af befolkningen Den græsk-ortodokse kirke, hvor der ved gudstjenesterne læses op af meget gamle tekster: Dels af Septuaginta, den græske oversættelse af Det Gamle Testamente, der blev lavet før Kristi fødsel, dels fra den tidligste græske version af Det Nye Testamente. Det gør det ikke let for menighederne at forstå, hvad Bibelen handler om, at der bruges årtusindgamle tekster, men Det Græske Bibelselskab gør, hvad de kan, for at nyere ”græsk-græsk”-oversættelser kan vinde indpas i kirkerne. 

Trods de forskellige udfordringer og kirkekulturer bekræftede mødet et stærkt fællesskab og gav en påmindelse om, hvor privilegeret det er, at kirkerne i Danmark bruger den samme bibeloversættelse og støtter op om arbejdet med en ny oversættelse. 

Vel hjemme igen reflekterede en af deltagerne over, hvad turen havde givet, og konkluderede: ”Det var ikke blot en rejse i Paulus’ fodspor, vi var i nærheden af Paulus.”

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm