Hanne Bartholin
Hanne Bartholin har lavet de smukke illustrationer i Bibelhistorier, som udkommer 12. maj. Foto: Carsten Lundager.

15.06.2016 Thilde Thordahl Andersen

Hanne Bartholin: "Jeg har gået rundt i Bibelen i to år"

Prisbelønnede Hanne Bartholin er illustratoren bag Bibelselskabets nye børnebibel, som er skrevet af forfatter Ida Jessen. Og Hanne Bartholin har arbejdet på at give hver enkelt historie sit eget illustrative univers

"Tro kan være helt konkret, men også ganske abstrakt. På samme måde har jeg arbejdet med mine billeder. De indeholder helt konkrete ting som dyr, men de rummer også det abstrakte lys, der flyder ud eller en varme, der spreder sig."

Sådan siger Hanne Bartholin. Hun har illustreret Bibelhistorier, Bibelselskabets nye børnebibel, som forfatter Ida Jessen har skrevet, og som udkommer den 12. maj. Den prisbelønnede illustrator er vokset op med Bibelens fortællinger, men arbejdet med Bibelhistorier har givet hende et nyt perspektiv på teksterne.

"Det har været en vild rejse at gå rundt i Bibelen i to år. Ét er at læse den, noget andet er at billedliggøre den. Jeg har hele tiden skullet forholde mig til historierne og give mit bud på dem," fortæller Hanne Bartholin.

Som led i arbejdet har hun blandt andet være på researchrejse til Jerusalem sammen med Ida Jessen.

Hanne Bartholin har i sit arbejde ladet sig inspirere af Bibelens tekster og ikke mindst af Ida Jessens genfortælling af dem.

"Det har været vigtigt for mig at forholde mig til Ida Jessens tekster, følge dem og udtrykke det, de formidler. Og jeg har været optaget af, hvordan jeg kan spille op mod hendes historier, så helheden bliver dynamisk."

Af samme grund er Bibelhistorier ikke en klassisk billedbog med tekst på den ene side og illustration på den anden. I samarbejde med grafiker Nanna Arnfred har Hanne Bartholin arbejdet med at integrere tekst og billede og gøre dem til én organisme.

Et eksempel ses i historien om Moses og guldkalven. Israelitterne har skabt en guldkalv, en afgud, som de dyrker til Moses' skræk. Hanne Bartholin og Nanna Arnfred lader her tekst og billede tale sammen, således at teksten danner det alter, som kalven står på - se billedet til i venstre side af artiklen.

Egne universer

Hanne Bartholin har lagt et stort arbejde i Bibelhistorier. For de bibelske fortællinger er både fortløbende, men også deres egne. Og hun har derfor haft som mål, at hver enkelt historie har sit eget illustrative univers. Derfor har Hanne Bartholin arbejdet med alt fra akvarel over blyant til tusch, blæk, tandbørste og gammeldags dyppepen.

"Akvarellen er et utrolig spændende medie," fortæller hun:

"Man kan lave de fineste små linjer, men også dramatiske overflader, og man kan få mange forskellige farvetoner frem, som lyset går igennem. Tuschen kan afgrænse og lave kontraster, mens blyanten kan lave tynde konturer. Dyppepennen har jeg brugt til blandt andet dyrenes hår."

Læs også: Ida Jessen: "Det her er kontroversielt stof, prøv at se!"

Hanne Bartholin har lavet op til 50 versioner af den samme illustration. Alt sammen for at finde det helt rette udtryk. Og mens nogle billeder er mørke og tunge, er andre helt anderledes lette og svævende.

Et af resultaterne ses i Hanne Bartholins illustration af skabelsen. Her er vi igen tilbage ved det konkrete overfor det abstrakte:

"De konkrete dyr kommer ude fra mørket og ind i det abstrakte, varme lys - den orange kraft."Hanne Bartholins illustration af skabelsen af dyrene fra Bibelselskabets nye børnebibel, Bibelhistorier.

Arbejdet med Bibelhistorier har givet Hanne Bartholin en dybere forståelse for den grundtekst, hun altid har haft med sig.

"Der er så meget at hente i Bibelen. Den rummer så uendeligt mange historier, den er uudtømmelig. Og Idas vibrerende genfortælling af historierne har en speciel klarhed, som jeg har forsøgt at kanalisere ud i mine illustrationer."

Hanne Bartholin

Hanne Bartholin, født 1962, er uddannet illustrator og grafisk designer fra Designskolen Kolding. Hun er særligt kendt for sine børnebogsillustrationer og har modtaget flere priser for sit arbejde, blandt andet Kulturministeriets Illustratorpris i 2001 for billedbogen Finn Herman.

Hanne Bartholin har tidligere arbejdet sammen med forfatter Ida Jessen om blandt andet de populære børnebøger om elefantungen Carl. Endvidere har Hanne Bartholin udstillet sine værker og udgivet bøger i mange lande, blandt andet i Korea, Spanien, Japan og Sverige.

Bibelhistorier

Prisbelønnet og anmelderrost børnebibel af forfatter Ida Jessen og illustrator Hanne Bartholin
Bibelhistorier Bog
349,95

Forfatter: Ida Jessen
Illustrator: Hanne Bartholin
Sidetal: 320 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Materiale: Med lærredsryg
Varenummer: 978-87-7523-777-7
Mål: 19,0 x 29,7 cm.