Kathrine Lilleør. Foto: Les Kaner.
Foto: Les Kaner.

16.12.2020

Fem skarpe om Bibelen til Kathrine Lilleør

Hvem er Kathrine Lilleørs favoritperson fra Bibelen? Og hvilken bibeltekst vil hun anbefale til en ny bibellæser? Her svarer hun på fem skarpe om Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

I mine bedsteforældres hall-sofa, hvor jeg hver uge skriver min prædiken. Jeg læser altid – naturligvis – den kommende søndags evangelium, men så genopfrisker jeg også altid, hvor i et af de fire evangelier teksten står, hvad der skete før, og hvad der skete efter.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen? Hvorfor?

Det skifter. I denne uge er det Johannes Døberen. Fordi han er så skråsikker først og bliver, da han sidder med panden mod fængselscellens mur med udsigt til henrettelse, fuld af tvivl. Hvorpå han lige så forsigtigt sender bud til Kristus, om Kristus mon er den, Johannes hele tiden har troet, at han er? Umiddelbart et lillebitte spørgsmål, men for Johannes står og falder hele hans liv jo med dette spørgsmål. Og Kristus svarer ham. Men ikke kun det. Det er denne store tvivler, Kristus ligefrem kalder ”en engel”.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

For tiden er det Matthæusevangeliet. Visdommens evangelium. Matthæus lader juleevangeliet udgå fra de tre vise mænd, der først og sidst er magtesløse over for Herodes, og alligevel sejrer han ikke over dem. Tværtimod. Magthaveres magtesløshed er et gennemgående tema hos Matthæus, som særlig bringer den visdom frem i Kristi forkyndelse, at den, der har mest magt, er den, der tjener andre.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Det skal vi heller ikke uden vejledning. Bibelen er skrevet af mennesker, og man løber let vild i alle de hundredevis af agendaer, som de mange forfattere har haft. Derfor har vi nu i flere hundrede år uddannet teologer, der med videnskabeligt belæg forstår at vejlede bibellæsere, så man hver for sig og sammen kan finde frem til de dybe indsigter, som denne den største af alle verdens bøger er rig på.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

De fire evangelier. Ikke bare det ene. Men netop alle fire. Hver især redigerer de fortællingen om Frelserens liv og forkyndelse, så forskellige aspekter af den trøst og den glæde, som Gud med Kristus sender os, skrives frem.

Kathrine Lilleør (f. 1964) er sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i København. Desuden forfatter til en række bøger om blandt andet H.C. Andersen og tro. 

Bibelen 2020 - softcover, 2. udgave

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Udsolgt. Se link til 3. udgave i beskrivelsen.

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-210-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 2. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.