For de fleste danskere er det en fast del af juletraditionerne, at der skal synges salmer, når det er jul. Både i kirken og rundt om juletræet derhjemme. Foto: Colourbox
For de fleste danskere er det en fast del af juletraditionerne, at der skal synges salmer, når det er jul. Både i kirken og rundt om juletræet derhjemme. Foto: Colourbox.

20.12.2013 Louise Graa Christensen

Danskerne elsker julens salmer

En ny undersøgelse viser, at 8 ud af 10 danskere synger salmer til jul. Det skyldes salmernes smukke tekster og melodier samt vores hang til traditioner. Og det understreger, at kirken stadig har en særlig plads i danskernes bevidsthed, mener Bibelselskabets generalsekretær

”Glade jul, dejlige jul”, ”Velkommen igen Guds engle små” og ”Hjerte, løft din glædes vinger”. Det er titlerne på tre kendte julesalmer, som mange danskere holder af at synge til jul. Præcis hvor mange, giver en ny undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov for Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet i samarbejde med Bibelselskabet, svar på.



Undersøgelsen, der er udført blandt 1005 danskere mellem 18 og 74 år, viser, at hele 82 procent eller godt 8 ud af 10 af danskerne synger salmer til jul. Og det er der flere gode grunde til, fortæller Bibelselskabets generalsekretær Morten Thomsen Højsgaard:



”Vi har nogle fuldstændig fantastiske og enestående julesalmer herhjemme. De er en vidunderlig blanding af originale, sangbare melodier, skønne tekster og et optimistisk budskab. Så danskerne elsker dem, og forventer, de er der til jul,” siger han og fortsætter:



”Julen symboliserer noget dejligt, lyst og rart i en ellers kold tid. Det er netop det, salmerne og kirken kan i juletiden. Så salmernes kvalitet koblet med det budskab, vi har brug for netop nu, er opskriften på julesalmesucces.”

Trygge traditioner

På Bibelselskabets Facebook-side bliver danskerne spurgt om deres yndlingssalme i anledning af den nye undersøgelse. Flere uddyber deres svar med at fortælle om gode minder og traditioner:



”Klokken 20 juleaften synger hele familien ”Julen har bragt velsignet bud”. Uanset hvor vi er, så er vi sammen med hinanden i salmen og på den måde forbundne. Det er en tradition, min farfar har lavet, så han kunne være sammen med sine kære juleaften, selvom han var på vagt. En dejlig tradition,” skriver Kirsten Rasmussen. 



Og netop traditioner og ritualer spiller også en central rolle for vores kærlighed til julesalmerne, mener Morten Thomsen Højsgaard:



”Det skaber tryghed at gøre det samme igen og igen og for eksempel synge salmer, som også blev sunget, da et kært familiemedlem stadig levede. Så salmesangen er et ritual i en travl tid, der er nemt at afkode,” siger han.

Kirken fylder i bevidstheden

Mens det er 82 procent af danskerne, der synger salmer til jul, gør det samme sig kun gældende for 21 procent i årets øvrige måneder. Det skyldes, at december er folkekirkens helt store festmåned, siger Morten Thomsen Højsgaard:



”Omkring jul lever kultur-kristendommen rigtig godt. Danskerne kommer ikke bare i gavehumør, men bliver også småreligiøse og meget traditionelle. Og folkekirken og præsterne er gode til at skabe den ramme, der gør, at vi hygger os og har et fællesskab i kirkerne.”



Generelt kommer mange danskere i kirken i anledning af bryllup, barnedåb og andre store begivenheder, men ellers er den traditionelle kirkegang på retur og med den også den traditionelle salmesang, fortæller Morten Thomsen Højsgaard.



”Men hvert år i december genoplives det for fuldt drøn med alt fra julegudstjenester i bedste sendetid til salmesang hjemme hos den enkelte dansker. Det fortæller os, at kirken stadig har en helt særlig plads i danskernes bevidsthed,” siger han.