06.12.2013 Af Lea Braüner Larsen
Søren Ryge: Julesalmerne spiller en enorm rolle for mig
Adventskrans og salmesang havde en fremtrædende plads i adventstiden i Søren Ryges barndomshjem. I december måned rejser han rundt med DRs julekaravane og fortæller historier fra sin barndoms jul.
”Det er nogle af de bedste og tryggeste minder, jeg har fra min barndom, aftnerne ved adventskransen,” fortæller den danske tv-vært og journalist Søren Ryge, som nok især er kendt fra sine naturprogrammer på DR. De fire lørdage op til jul rejser han rundt med DRs julekaravane til forskellige domkirker i landet. Her fortæller han om sin barndoms jul; om kravlenisser, købmandens juleudstilling, juletræ, julemad, julegaver, og det år, hans mor købte en rødvin til juleanden. Og så fortæller han om familiens aftner ved adventskransen, som stadig står klart for ham her 60 år efter.
Søren Ryge forklarer, at han og hans søskende plejede at få læst godnathistorie i stuen af deres far, når de havde fået nattøj på, men i december måned blev godnathistorien udskiftet med julesalmer ved adventskransen.
”Det var meget højtideligt – på den gode måde, som betyder, at børn er helt stille og glæder sig. Et af lysene blev tændt, og alt andet lys blev slukket. Så sad vi et stykke tid i næsten mørke og gloede på lyset, og så sang vi en julesalme. Så gloede vi lidt mere og sang endnu en julesalme. Til sidst fik en af os lov til at puste lyset ud, og det gik på skift. Hvis børnene ikke kunne nå op til lyset, blev de løftet op af far.”
Det samme blev gentaget om morgenen i skolen, hvor Ryges far var skolelæreren. De daglige julesalmer ved adventskransen i december måned som barn har betydet, at Ryge i dag kan alle julesalmerne udenad. Derfor bliver han også lidt rystet, når han møder børn i dag, som ikke kender de mest almindelige julesalmer.
”Men det er nok bare vilkårene i år 2013. Børn får ikke julesalmerne ind med modermælken på samme måde som tidligere.”
Juleevangeliet på rygraden
Juleevangeliet er Søren Ryge også blevet opflasket med. Det er ikke blevet læst dagligt på samme måde som julesalmerne, men det har været en naturlig del af julen i hjemmet.
”Juleevangeliet er en lige så given del af julen, som solen står op om morgenen og går ned igen om aftenen. Det sidder på rygraden. Det er jo det, hele julen handler om.”
Udover juleevangeliet handler julen for Søren Ryge om at opleve glæde. Tidligere var det søskendes og børnenes glæde – men i dag er det især børnebørnenes glæde, som han ser frem til i julen.
Julekaravanen rejser videre
Det var DR, som kontaktede Søren Ryge og spurgte ham om at fortælle historier til Julekaravanen, og da han godt kan lide at fortælle historier, sagde han ja.
”Jeg er god til at fortælle historier. Jeg vil gerne fortælle historier, fra jeg var dreng. Det er hyggeligt.”
Det er de samme to historier Søren Ryge fortæller til Julekaravanen i de forskellige kirker om adventstiden og juleaften. Han oplever, at folk er glade for de historier, han har valgt.
”Jeg er 68 år. Folk på samme alder og ældre sidder og nikker genkendende til historierne. De husker det også sådan. De større børn tænker: ’Nej, var det virkelig sådan’.”
Udover Søren Ryge medvirker Sigurd Barrett og lokale kor. Barrett fortæller juleevangeliet og spiller musik med børnene. Dele af Julekaravanen bliver sendt i fjernsynet, men hvis man vil opleve Julekaravanen i sin helhed, må man møde op i en af domkirkerne.
Søren Ryge Petersen
Søren Ryge Petersen (f. 1945) er tv-vært, journalist og forfatter. Han er uddannet cand.phil i dansk. Redaktør for Den Danske Haveselskabs blad ”Haven” fra 1978-1990. I 1977 lavede han sit første tv-program. Ryge er især kendt for sine direkte programmer ”Søren Ryge” (de hed tidligere ”DR derude direkte”), hvor han filmer fra sin egen have.
Julekaravanen
DRs Julekaravane, hvor Søren Ryge fortæller historier fra sin barndoms jul, og Sigurd Barrett spiller musik og fortæller juleevangeliet med hjælp fra børnene, kan opleves de kommende lørdage i Roskilde, Maribo og Odense Domkirke. Dele af Julekaravanen kan også se på DRs kanaler Ramasjang og DR K.