12.08.2013 Dagbog del 1: Syriske flygtninge kæmper for overlevelse
Dagbog del 1: Syriske flygtninge kæmper for overlevelse
Bibelselskabets internationale chef Synne Garff er rejst til Jordan for at se på forholdene for de syriske flygtninge. Læs hendes dagbog om en verden, som de færreste får adgang til og mød både kristne og muslimer, der har mistet alt og er dybt traumatiseret af deres oplevelser. Meldingen fra Jordan er enkel: Der er brug for nødhjælp, flere besøgsvenner og bibler
Lørdag den 10. august
Jordan har godt 6 millioner indbyggere og huser ifølge FN for tiden en halv million syriske flygtninge. Lokalt taler man om langt flere, for hvem har tal på alle de illegale? I et af Ammans fattigste kvarterer, der er præget af stor kriminalitet, mødte jeg her til aften denne syriske pige. Hun har mistet 71 familiemedlemmer og alt, hvad hun ejer. Og hun hører til de heldige, for hun har stadig sine forældre og tre søskende. Familien overlever på de nødhjælpspakker, som Det Jordanske Bibelselskab leverer. Pigen går ikke i skole.
Faderen har fået kræft. Den 3-årige søn, Karam, har et langt ar på det ene ben. Han fik kogende vand ned over sig. På grund af krigen i Syrien kunne han ikke komme til behandling på hospitalet. Forbrændingen blev derfor smertefuld og langvarig. Drengen har desuden oplevet bombardementer, får angstanfald, farer sammen ved høje lyde og græder meget. Familien har mistet alt. Hans mor lider af migræneanfald, som hun tilskriver de forfærdelige oplevelser. Familien, der tæller seks personer, er begyndt at modtage nødhjælpspakker fra Bibelselskabet i Jordan. Naboen, der selv flygtede fra Irak efter hende bror blev tortureret og dræbt, hjælper også til. Men overlever faderen ikke sin kræftsygdom, ser situationen virkelig kritisk ud.
Jeg kom sent i seng, overvældet af indtryk. Det er bevægende at se den omsorg de frivillige jordanere omslutter familierne med.
Søndag den 11. August
Livgivende møder med pragtfulde børn i flygtningelejren Za’atri, der huser 120.000 syriske flygtninge. Vi ler. Men der er faktisk ikke meget at le af. Livet i lejren er hårdt, ikke mindst for kvinder og børn, som bl.a. risikerer at blive voldtaget og solgt til ældre, rige mænd fra Golf-staterne. Desuden er der frygten for slange- og rottebid om natten i de små telte, hvor der soves på den støvede jord. Derfor vælger mange livet uden for lejren. Men det liv viser sig desværre ofte at være lige så hårdt.
Uden for lejren gør Det Jordanske Bibelselskab en formidabel indsats med nødhjælp og besøg. Nu har jeg været rundt fra morgen til aften med projektchefen fra Bibelselskabet, og han har givet mig et slående indblik i deres hjælpearbejde. De frivillige spørger ikke til folks trosforhold, men der tales om alt mellem himmel og jord, når der deles nødpakker ud.
Det blev til flere besøg hos kristne syrere her til aften. Igen og igen hørte jeg, at de kristne ikke tør opholde sig i FN’s lejre af frygt for radikale muslimer. Det vil hurtigt rygtes, at der bor en kristen familie i et telt, og kvinder og børn vil ikke være i sikkerhed.
En veluddannet kristen familie havde mistet alt, hvad den ejede. Familien kæmpede for demokrati og ytringsfrihed med fredelige midler i Syrien, og faderen havde været fængslet på grund af sine synspunkter. Til sidst blev det for farligt at opholde sig i Syrien og familien flygtede. De fire børn går ikke i skole. Familien kan ikke få arbejde – det er ulovligt for flygtninge at arbejde i Jordan, fordi landet selv er så hårdt ramt af arbejdsløshed. Mange syriske flygtninge arbejder illegalt, men det er typisk håndværkere, som kan bruge deres hænder.
Faderen er tidligere forretningsmand, omkring de 50, og har ikke en chance for at forsørge sin familie. Pga. af sine demokratiske tanker er familien isoleret blandt flygtninge i det jordanske samfund og føler sig ikke spor sikre. Bibelselskabet bringer nødhjælpspakker og arbejder for at finde nogle løsninger sammen med familien i denne komplicerede situation.
Endnu engang har jeg oplevet, hvordan mennesker i udsatte og ekstreme situationer igennem et stærkere bøns- og trosliv henter styrke til at udholde forfærdelige lidelser. Bibelen studeres til tider ret indgående.
Dem der undslipper krigen i Syrien har nok overlevet, men står nu over for helt nye udfordringer. Mange føler sig anbragt i et nyt fængsel med mørke udsigter.