26.05.2014 Louise Graa Christensen og Lea Holtze
"Bibelen skal først og fremmest kunne læses"
Valget af typografi, afstanden mellem linjerne og beslutningen om en fast eller løs tekstkant er noget af det, der er altafgørende for folks oplevelse af at læse i Bibelselskabets nye bibelkollektion. Det er typografisk designer Carl-H.K. Zakrisson, der har designet opstillingen af teksten, ekspert i.
Beæret. Og ydmyg. Det var de to følelser, der fyldte grafisk designer Carl-H.K. Zakrisson, da han fik til opgave at designe opsætningen af teksterne i Bibelselskabets nye bibelkollektion.
”Det var en meget stor og vigtig opgave at skabe denne generations bibler – for det er det, de skal bære præg af, uden at de bliver for pop-smarte,” fortæller han.
Bibelkollektionen består af intet mindre end 21 nye bibler. Heriblandt Kirkebibelen, som er indbundet i samme materiale og farver som kirkens salmebøger. Og hele opsætningen af ”indmaden” er uhyre vigtig for, hvordan læseoplevelsen vil være, fortæller Carl-H.K. Zakrisson.
Derfor begyndte han arbejdet ved at finde inspiration i et hav af bibler. Han har trukket på sin erfaring fra at have designet Konfirmandbibelen. Og han har diskuteret mulighederne med kollegaer fra ind- og udland.
”Bibelen skal først og fremmest kunne læses. Og det er ofte dårligt bogdesign, der gør, om man må læse en linje to gange. Men størrelsen på typografien og mængden af luft mellem linjerne har også betydning for, hvor stor bogen bliver. Den må ikke blive så stor, at den ikke kan håndteres,” fortæller han om sine mange overvejelser og fortsætter:
”Samtidig skulle fonten være rimelig neutral. Bibelen skal jo ikke være umoderne om 20 år.”
Bogdesign som fuldblods lidenskab
Det er noget af det ypperste for en grafiker eller typograf at få lov til at sætte sit fingeraftryk på en bog, der er så udbredt, som Bibelen er i Danmark, fortæller Carl-H.K. Zakrisson.
Den 50-årige grafiker flyttede fra Sverige til Danmark i 1987. Her tog han kontakt til dansk bogdesigns grand old man, Ellegaard Frederiksen, der har designet den tidligere bibelsats fra 1992.
Frederiksen anbefalede den unge Carl at tage en typografisk designuddannelse ved University of Reading i England. Her blev interessen for typografi og bogdesign for alvor en fuldbolds lidenskab for ham, og han har siden modtaget flere priser for sit arbejde.
Efter alle kunstens regler
For Carl-H.K. Zakrisson har både sans for læsevenlighed og indhold. Og i de nye bibler har han blandt andet valgt at sætte Højsangen og Klagesangen op i én frem for to spalter for at fremhæve, at der er tale om poesi. Og de lodrette versstreger i teksterne er blevet fjernet for at skabe mere sammenhæng i læsningen.
”Bibelen er helt klart noget af det sværeste for en typograf eller grafisk tilrettelægger at lave. Du skal spille på hele registret, fordi der både er brødtekst, vers, poesi, citater, henvisninger og meget andet. Men jeg tror, at nytilkomne læsere vil have nemmere ved at tage de nye bibler til sig,” siger han.
Carl-H.K. Zakrisson har i hvert fald gjort sig stor umage, forsikrer han.
”Man skal være sikker på, at man træffer de rigtige beslutninger. Det er lidt nervepirrende, men jeg er sikker på, at vi har gjort et godt stykke arbejde,” siger han.
BLÅ BOG
Carl-H.K. Zakrisson er født og opvokset i Sverige, men flyttede til Danmark i 1987. Han er uddannet i grafisk design og typografi fra University of Reading i England. Han dannede sin grafiske virksomhed Polytype i 1995. Han har blandt andet gjort sig bemærket med designet af Den Danske Salmebog fra 2003 og ”Nordens Rejse i Egypten og Nubien” til Dronning Margrethes 70-års fødselsdag. Og som en af Danmarks betydeligste grafikere er Zakrisson blevet hædret med flere priser – blandt andet Bindesbøll Medaljen og Foreningen for Boghaandværks Ærespris.
Fakta om den nye bibelkollektion
I anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum udkom 21 vidt forskellige bibler den 22. maj.
Der er alt fra luksusbibel i ægte skind og med håndskåret fingerregister, til billig og praktisk paperback.
Satsen (teksten) er nysat af prisbelønnet grafiker Carl-H.K. Zakrisson.
Designfirmaet Trefold står bag de mange omslag, som både rummer det moderne og det klassiske.
Der kan trykkes navn og dato på de fleste af biblerne.