Meyers Madhus – opskrift fra "Den store julebog"
Bag selv dejlige luciabrød
Det er en tradition at bage de bløde, safranduftende luciabrød – eller lussekatte – den 13. december. Her får du en lækker opskrift fra Meyers Madhus
Det skal du bruge
- 50 g gær
- 100 g sukker
- 4 dl mælk
- 1 spsk. salt
- 100 g smør
- 1 tsk. knust safran
- 1 æg
- Æg til pensling
- 750 g hvedemel
- Rosiner til pynt
Sådan gør du
Lun mælken i en gryde, opløs gæren heri, og tilsæt æg, sukker, salt, stødt safran og halvdelen af melet. Smelt smøret, og hæld det i massen. Ælt herefter resten af melet i. Dejen skal være lidt løs i det.
Dæk skålen med film, og lad den hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet (ca. 2 timer).
Slå dejen ned, form den til små brød, og sæt dem på bagepapir. Traditionelt formes dejen i forskellige s-former og -mønstre. Se fx billedet eller søg inspiration på nettet.
Pensl med sammenpisket æg, og pynt med rosiner. Lad brødene hæve igen, 45-60 minutter.
Bag herefter brødene i ovnen ved 200 grader i 10 til 12 minutter.