23.02.2015 Jette Flach Bundgaard
Anmelderrost system til indskolingen er nu komplet
Hvordan kan man blive gode venner igen, når man har såret hinanden? Hvornår er det i orden at sladre? Hvad gør man, når mor og far kun er optagede af lillebror, som er syg? Det er spørgsmål som disse, der stilles i den nye bog "Brevet i Boksen", som fuldender systemet "i Boksen" til kristendomskundskab i indskolingen.
Hvordan engagerer man eleverne i de mindste klasser i faget kristendomskundskab?
Dét ved forfatterne Maria Baastrup Jørgensen og Therese Baastrup, som med i Boksen-bøgerne til indskolingen har skabt et jordnært og samtidig fagligt ambitiøst materiale, der tager udgangspunkt i elevernes egen hverdag og erfaringsverden.
"Vi siger aldrig: Her er et problem eller et tema, hvordan forholder du dig til det? I stedet undersøger vi, hvad det er for nogen temaer og problematikker, der er i elevernes helt nære verden og folder dem ud", fortæller Therese Baastrup, der er lærer med linjefag i religion.
Sammen med sin søster, teolog og hospitalspræst Maria Baastrup Jørgensen, har hun skabt det visionære, fagligt stærke og kreative undervisningssystem, som er svaret på enhver travl lærers ønske om et brugervenligt og engagerende materiale.
"Vi har lagt stor vægt på, at undervisningsvejledningen er lige til at gå til og ikke er for omfattende, så bøgerne kan komme ud og leve i klasserne", fortæller Maria Baastrup Jørgensen.
Til hvert af de mange temaer, som systemet rummer, får læreren konkrete undervisningsforslag og en række ideer til aktiviteter, der understøtter læringen. Samtidig opfylder de tre bøger, Bibelen i Boksen, Billeder i Boksen og Brevet i boksen alle kompetencemål i Fælles Mål 2014 og er dermed et godt alternativ til andre forlags systemer.
Materialet går friskt til emnet med et levende sprog og sprælske samtale-vækkende illustrationer af den prisbelønnede tegner Kamilla Wichmann, som i den nyeste bog, Brevet i Boksen, har lavet nogle meget dramatiske illustrationer til bl.a. Kong Salomos dom. Den direkte stil er et helt bevidst valg fra forfatternes og forlagets side:
"Der er virkelig store følelser på spil både i Bibelen og i de små hverdagsdramaer i tredjeklasses perspektiv. Vi taler om jalousi, ondskab og angst. Det er voldsomt, og det ønsker vi ikke, at glasere eller forskønne, hverken sprogligt eller i illustrationerne", forklarer Therese Baastrup.
De to forfattere har med den sidste bog i serien fokus på kompetenceområdet ”Livsfilosofi og etik”. Foruden kildeteksterne fra Bibelen medtages der i Brevet i Boksen også eksempler fra andre kulturer og religioners tankegods.
"Vi har andre religioner med i materialet, fordi vi synes, at det er væsentligt, at eleverne både finder ud af, hvad det er for en tradition, de selv er en del af, og også lærer, at der er mennesker, der henter deres livsværdier andre steder. Det er den virkelighed, eleverne og lærerne står i og skal forholde sig til, og så skal vi selvfølgelig også fagligt give dem mulighed for at spille det på banen i en undervisningssituation", fortæller Maria Baastrup Jørgensen, der sammen med sin søster glæder sig over, at hele systemet nu er klar til brug i indskolingen.
De første bøger i systemet er af faganmeldere blandt andet blevet beskrevet med ordene "aktiverende og kreativt" og "eleverne vil opleve undervisningen som den rene leg". Undervisere i kristendomskundskab kan nyde godt af, at der nu er et fuldt og grydeklart system. Lige til at tage fat på.