23.12.2014 Silke Bock
Sys Bjerre: Bibelen ved, hvad den vil
Der vil altid være hårde tider og lette tider. Men med alderen bliver det tydeligere, at det lysner efter mørket. Sådan siger sangerinden Sys Bjerre, som er aktuel med sangen ’Krig og fest’. En sang, der er inspireret af en tekst fra Bibelen.
Da Sys Bjerre var barn, skrev hendes forældre ned, når hun fik børstet tænder. Den lille Sys konkurrerede nemlig med sin 1 år og 1 dag yngre søster om alt. Derfor måtte de skiftes til at komme først til håndvasken.
I dag er de bedste venner, men dengang sendte Sys Bjerres mor de to søstre i ”sandkasseterapi” for at mindske konflikterne. Mens lillesøsteren tog en playmobilmand og rodede rundt i sandet, byggede den 4 år gamle Sys Bjerre et slot og konstaterede, at der indenfor altid var krig og kys. Siden har det været sangerindens motto, og derfor var der heller ikke tvivl, da hun skulle vælge en bibeltekst at skrive en sang ud fra i anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum. Det blev Prædikerens Bog kap. 3 vers 1-17, der handler om, at alting har en tid.
”Jeg vidste med det samme, at det skulle være den. Jeg tænkte: Den er lige mig,” siger Sys Bjerre.
”Man kæmper sindssygt meget af og til. Andre gange er tingene helt nemme. Der vil altid være både krig og fest eller krig og kys, som jeg sagde til mig selv allerede dengang. Heldigvis kommer tingene altid til at se lysere ud igen. Det har jeg lært, efter jeg er blevet ældre.”
Hverdagsstof i Bibelen
’Krig og fest’ er en af de sange, som Bibelselskabets Forlag udgav i 2014. Hen over året udkom 12 nye sange digitalt i anledning af Bibelselskabets 200 års jubilæum. Sangene var alle skrevet på baggrund af 12 bibeltekster, som Bibelselskabet på forhånd havde udvalgt, men musikerne havde frie hænder til at komponere og fortolke, som de ville.
Sangene blev samlet på cd’en Lydspor fra Bibelen. Overskuddet fra sangene gik til hiv/aids-ramte børn i Swaziland.
Et af Sys Bjerres kendetegn er at skrive sange på dagligdagslyrik, og den form har hun taget med sig over i arbejdet med bibelteksten.
”Jeg bliver primært inspireret af mit eget liv, mine venners liv, mine følelser og deres følelser. De nære ting inspirerer mig.”
Derfor handler ’Krig og Fest’ om regn, når man går udenfor. Om regninger og underskud og de tusind ting, man gerne vil, men måske ikke altid får gjort.
”Jeg kan godt lide idéen om, at alting har en tid. Der er en tid til at græde og en tid til at le. En tid til at samle sammen og en tid til at sprede ting ud. Det gør også tanken om de fejl, jeg har begået lettere,” siger Sys Bjerre.
For sangerindens eget vedkommende var der en tid til at være vild og dårlig til at gå i skole, som hun siger. Der var også en tid til at drikke øl med kollegaen Thomas Buttenschön på Vesterbro i stedet for at øve primavista-sang på en musikskole.
Buttenschön tog hende allerede i 2007 med på turné, hvor hun varmede op før hans koncerter ved at synge sine egne sange. Hurtigt fik hun en pladekontrakt med landets største pladeselskab og strøg ind som nummer 1 på de danske hitlister. Hendes debutalbum solgte 60.000 eksemplarer og ramte direkte ind i den danske mainstreamkultur med megahittet ’Malene’. På det tidspunkt var Sys Bjerre kun 22 år gammel. I dag er hun 5 år ældre og del erfaringer rigere.
I dag kan hun se, hvordan livets valg og fravalg har ledt videre til noget andet uden, at hun på forhånd kendte til sammenhængen, fortæller hun.
”Så i livet er det måske sådan, at vi ikke har det store overblik, men at der godt kan være en mening med tingene alligevel.”
Bibelen ved, hvad den vil
Sys Bjerre blev ikke nervøs, nærmere bare smigret, da Bibelselskabet kontaktede hende i forbindelse med jubilæumsudgivelsen. Selv om hun ikke selv opsøger kirken, har hun som pigespejder sunget masser af salmer, og Bibelen er et godt sted at finde inspiration, siger hun.
”De fleste steder i tilværelsen er alting gråzoneagtige. Når man bliver voksen er de færreste ting sort/hvide og de færreste spørgsmål har endelige svar. Bibelen ved, hvad den vil. Her bliver der ikke sparet på de store armbevægelser, og der er masser af ting, man kan bruge teksterne til, selv om man ikke er religiøs. Den insisterer på, at ting skal have et budskab. Det skal ikke bare være fnidderfnadder.”
Helt bevidst er Gud dog ikke skrevet direkte ind i teksten. ”Jeg synes, det skal være op til den, der hører sangen at fortolke den. Jeg kan godt lide, når tingene ikke er så eksplicitte. Jeg synes, der ligger en tynd film med Vorherre ud over teksten,” fortæller Sys Bjerre.
”Men det kan være, der er nogen, som hører sangen og slet ikke tænker det samme. Man kan godt høre den uden at vide, at den er skrevet ud fra en bibeltekst. Det er også en af de ting, Bibelen kan. Den kan læses på mange måder.”
Lydspor fra Bibelen
12 store danske kunstnere har fået frie hænder til at tolke hver deres centrale bibeltekst. Blandt kunstnerne kan du blandt andet finde navne som Sys Bjerre, Anne Linnet, Eivør Palsdottir og Hymns From Nineveh.
Lydspor fra Bibelen blev udgivet i anledningen af Bibelselskabets 200 års jubilæum.