Af Synne Garff, international chef i Bibelselskabet
Hiv-krigen raser i Swaziland
Aids udslettede næsten en generation og efterlod et traumatiseret folk. Forældreløse og hiv-ramte børn overlades til sig selv i den sydafrikanske miniputstat
Jeg skriver disse linjer i gården på Kuhlahla-skolen, der ligger langt ude i det bjergrige kongedømme Swaziland. Den røde jord er knastør, snart kommer regnen, som vil få hele landet til at blomstre og grønnes. Der er ufatteligt smukt. Men skønheden står i skærende kontrast til fattigdommen og de traumer, som både børn og voksne har fået på grund af aids. I går besøgte jeg to børn, der bor alene. Storesøsteren er 15 år og passer sin lillebror på 9.
Swazilands børn lider under aids-krigens følger. Måske lyder krig lidt heftigt, men sådan omtaler generalsekretær i Swazilands bibelselskab, Sphiwe Ngwenya, de år, hvor en stor del af forældregenerationen pludselig blev syge og forsvandt.
Swaziland er det land i verden, der er hårdest ramt af aids. Da epidemien brød ud i 80’erne, blev de døde begravet i massegrave. Hiv-medicinen sælges i byerne, men familierne på landet er så fattige, at de ikke altid har råd til at hente den. Vold og incest i hjemmet er udbredt, børn dropper ud af skolen og folk forsøger at glemme deres sørgelige liv i tåger af alkohol og cannabis; fejlernæring, sult og håbløshed hersker. ”Min far løber efter mig med en økse, når han er fuld” som en lille fyr fortalte.
Sjælesorg heler knuste hjerter
Men nu har Bibelselskabet i Swaziland og en række kirkeledere, lærere og mødre besluttet sig for at skabe forandring gennem sjælesorg for traumatiserede mennesker. Jeg deltog i et af kurserne. Flere gik med selvmordstanker, da kurset begyndte. Men samtalerne om aids, svigt og savn sammen med nærværet, bønnerne, sangen, omsorgen og informationerne om de psykologiske mekanismer omkring sorg, lettede humøret. Ofte rejste en spontan latter sig i lokalet. Pinlige emner var pludselig ikke helt så pinlige mere, og håbet vendte tilbage.
Sjælesorg alene gør det dog ikke. Børnene på Kuhlahla-skolen er sultne. Derfor har vi givet skolen en mark med frø, deriblandt Moringa-planten, som er særlig næringsrig. Børnene er ved at lære, hvordan de skal dyrke jorden, og de mest udsatte har fået frø med hjem. Planen er, at børnene også skal have kyllinger, som de kan opdrætte og gøre en lille forretning ud af: ”For os er det fantastisk at kunne tilbyde børnene en gennemtænkt plan, hvor der både tages hensyn til deres fysiske og åndelige behov”, siger generalsekretær Sphiwe Ngwenya.
På forhånd tusind tak for din hjælp!
Fakta om Swaziland
- 1,4 millioner indbyggere
- Mere end 26% smittet med hiv
- 41% af alle gravide kvinder har hiv
- Gennemsnitslevealderen er en af verdens laveste: 48,7 år
- 125.000 børn er forældreløse
- 1/3 af alle børn i Swaziland bor ikke sammen med deres biologiske forældre
(Kilde: Blandt andet UNAIDS)
Projektet
- Donerer kyllinger, som børnene lærer at opdrætte mhp. en indkomst
- Dyrker den næringsrige Moringa-plante
- Får hiv-medicin bragt ud til børnene
- Oplyser om hiv
- Traumebehandler
- Omsætter fortællingen om Den Barmhjertige Samaritaner til handling
- Involverer præster, lærere og frivillige fra Swazilands kirker