For mange er trosliv og videnskab to uforenelige størrelser. Men ikke for Palle Johansen. Han er psykolog og en flittig bruger af sin elektroniske bibel. Han mener, at kristentroen og videnskaben har meget at sige hinanden.
Samtalen begynder, som den slags nu skal: om vejret. Om den blæst og rusk, der hærgede over Køge Bugt den forgangne weekend, og om, at vinteren da vist lurer lige om hjørnet. Palle Johansen tænder de to stearinlys i fadet på sofabordet og tager hætten af den sølvgrå stempelkande fra Bodum og skænker kaffen.
Han taler roligt, og der er ikke skyggen af det arbejdspres, han ellers havde annonceret i telefonen for nogle dage siden. Men fattetheden bedrager. Palle Johansen har altid gang i flere ting ad gangen, men han har det også med at skjule sin travle kalender, så han kan være til stede i nuet.
Kristendommen udvider arbejdet
Sådan er det, når man som ham hviler i sig selv. Han har prøvet det, han skal i livet, og han drager altid de konklusioner, han skønner bedst og tænker i den forbindelse ikke på, hvad andre måtte mene. Tag nu bare hans profession. Palle Johansen er psykolog, men stik imod, hvad der ellers er kutyme i den branche, har han en tro på Gud med hyppige kirkebesøg og brug af Bibelen til følge.
”Jeg har gennem årene mødt mange, der har spurgt, om ikke det skaber en konflikt, når jeg som psykolog går i kirke hver søndag. Det gør det ikke. Tværtimod udvider kristendommen mit psykologiske arbejde. Psykologien er værktøjet, men det er kristendommen, der giver migforståelsen for det, jeg laver. Det er fra kristendommen, at jeg finder mit medansvar for og forpligtelse over for medmennesket,” siger Palle Johansen.
Søndagsskolen i Rønne
Han har fået Bibelen ind med modermælken. Han er født og opvokset på Bornholm, hvor hans mor var pedel i Indre Missions Hus i Rønne. Han husker især de glade 50ere, hvor han var én ud af 150 børn, der gik i husets søndagsskole. Hele otte klasser var der, og på programmet stod der bibellæsning med den præmis, at alt, hvad der stod, var rigtigt. Den tankegang fulgte ham videre til Haslev Seminarium, hvor hans undervisere i kristendom forkyndte troen.
”Det var først, når vi kom op på værelserne, at vi havde den kritiske diskussion,” griner Palle Johansen, der siden barneårene på Bornholm har fået en anden tilgang til det bibelske stof.
”Hvis jeg var fundamentalist, ville jeg ikke kunne få det til at hænge sammen. For mig er det ikke bibelsynet, der er det afgørende. Det handler udelukkende om, at budskabet i Bibelen taler til mig og næsten. Derfor er jeg mest optaget af kærlighedsbuddet, og når jeg lever efter det, ser jeg på en måde himlen på jorden. Det er min personlige erfaring, at vi skal søge for at finde, og når jeg så rækker ud, oplever jeg, at jeg får meget igen fra mødet med andre mennesker, for eksempel i gudstjenesten,” siger Palle Johansen. Han er uddannet cand.pæd.psych. og arbejder som kommunikationspsykolog. Det er et arbejde, der i høj grad handler om relationen med andre mennesker, og i den henseende giver Bibelen ham et helhedsperspektiv.
Det kræver nok et lille drys af naivitet at have det, som jeg har det. Men det er jeg glad for at have.
(citat: Palle Johansen)
Næstekærlighedsbuddet som en del af arbejdet
”Kristendom og psykologi supplerer hinanden perfekt. Når jeg ser indad, viser kristendommen mig en rød tråd, jeg kan arbejde videre med. Hvor psykologien kan fortælle mig, hvad jeg skal gøre, skaber kristendommen et rum, der tillader mig at bruge næstekærligheden som baggrundserfaring,” siger Palle Johansen og fortsætter:
”Jeg kender mange psykologer, der bevidst ikke er kristne. Det må de jo naturligvis om, men for mig handler det om at være et helt menneske, for hvem siger, at det er videnskab, der kan bestemme, hvordan jeg skal leve mit liv? Mange videnskabsfolk lader deres fagområde diktere alt i deres liv. På den måde skaber man et for stort skel mellem tro og videnskab. I mit verdensbillede kan man sagtens forske på Darwinismens grund og være kristen på samme tid.”
Bibelen altid ved hånden
Han rækker ud efter sin iPhone. Mens han snakker, slår han op i Bibelselskabets app. Der er lige noget, han skal tjekke. Nok har han været med i en bibelkreds i 40 år, men der kan altid dukke nyt op. Så er han tilbage igen.
”Jeg har altid min bibel ved hånden her i min iPhone. Hver torsdag får jeg søndagens tekst fra Bibelselskabet, og når jeg har en ledig stund, for eksempel hvis jeg venter i min bil, løber jeg teksten igennem. Så har jeg tid til at fordybe mig i teksten og måske sætte den ind i en aktuel sammenhæng inden søndagens gudstjenesten.”
Han er dog ikke typen, der slynger om sig med bibelcitater.
”Jeg er glad for den tryghed, det giver, at have Bibelen på min iPhone. Men det er situationen, der afgør, hvad jeg vil læse og hvad, jeg har brug for i Bibelen. Derfor går jeg ikke efter bestemte bibelcitater som sådan, men mere det overordnede som for eksempel Kærlighedens højsang, næstekærlighedens bud og Jesu lignelser. Det kan sagtens være i en arbejdssituation, at jeg får brug for at slå noget op, for essensen er, at uanset hvad, så har Gud givet dig nogle evner, som du skal bruge” forklarer Palle Johansen og fortsætter:
”Det kræver nok et lille drys af naivitet at have det, som jeg har det. Men det er jeg glad for at have.”
Blå bog: Palle Johansen
Født og opvokset på Bornholm.
Siden 2010 har han været medlem af Bibelselskabets stiftsudvalg i Roskilde Stift, og fra sit hjem i Herfølge gør han en stor indsats for at udbrede kendskabet til Bibelen. Han rykker gerne ud, når kirkelivet skal høre mere om Bibelselskabet - som for eksempel på 'TRO - Økologisk Kirkefestival', der blev afholdt i september i Hornsherred.
Desuden er han medlem af Roskilde Stifts religionspædagogiske udvalg, hvor han er med til at planlægge nye undervisningstiltag.