Poul Joachim Stender

Thilde Thordahl Andersen

Poul Joachim Stender: Bibelen skubber mig i retning af mere liv

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG

Sognepræst og forfatter Poul Joachim Stender ser Bibelen som et kærlighedsbrev, der skærper vores sanser og vores længsel efter erotik og oprør mod det småborgerlige liv

"Bibelen er for mig et effata, der lukker mig op, når andre ting har lukket mig totalt i."

Poul Joachim Stender oplever, at Bibelen skubber ham i retningen af mere liv, lidenskab og engagement, og at den skærper ikke kun synet, men alle hans sanser.

Poul Joachim Stender, født 1956, er sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland. Han er forfatter til flere bøger og er en af bidragyderne til Bibelselskabets nyeste udgivelse, Det daglige brød.

Læs mere om Det daglige brød

Vær ikke så forsigtig

I Lukasevangeliet kan man læse lignelsen om den uærlige godsforvalter, der snyder og bedrager sin herre, men alligevel tages til nåde. Poul Joachim Stender holder af det skriftsted, selv om det måske ved første læsning kan virke uforståeligt.

"Den uærlige godsforvalter fortsætter med at bedrage i en situation, hvor der ikke er andre muligheder. Han forsøger at gøre et eller andet, han giver ikke op - han kender sin besøgelsestid. Lignelsen fortæller os: Prøv det, for pokker - i stedet for at være så forsigtig. Måske kommer du i problemer, men gør det alligevel!"

En erotikkens og kærlighedens bog

Ifølge Poul Joachim Stender er Bibelen også en erotisk opvækker og bestemt ikke nogen kropsforskrækket bog:

Luther sagde jo: Hvis det ikke driver på Kristus eller kærlighed, så skal man ikke tage det særlig højtideligt.

"Bibelen er fuld af sex, og vi ser det blandt andet i Højsangen. Det skriftsted skærper længslen, trangen og lysten til erotik. Husk på, at bare fordi Jesus var syndfri, er det ikke det samme, som at han var sexfri."

I det hele taget mener sognepræsten, at vi bør læse Bibelen som et kærlighedsbrev:

"Det er noget helt andet end et brev fra kommunen, og det handler om at læse Bibelen med en kærlighedens fortolkningsnøgle. Luther sagde jo: Hvis det ikke driver på Kristus eller kærlighed, så skal man ikke tage det særlig højtideligt."

Tabuiseret at have Bibelen med sig

Poul Joachim Stender bruger sin bibel i både glæde og sorg, og når hverdagen bliver småkedelig eller tynget af rutiner:

Jeg har den med mig som mit dankort - ikke rent fysisk, men i mine tanker.

"Jeg kan blive helt dårligt tilpas over, at jeg lever så småborgerligt i forhold til de mennesker, der virkelig sætter livet på spil og tør tage chancer."Ifølge Poul Joachim Stender er det ikke altid så let at tage en bibel frem i det offentlige rum. Gør man det i en togkupé, kan man blive betragtet som suspekt eller yderligtgående, mener han.

"Og det er faktisk ret underligt i et kristent samfund. Men det handler om, at der er så mange fordomme om, at Bibelen er dødkedelig. Men det er den ikke. For eksempel er de mennesker, der udtaler sig i Bibelen, ikke spidsborgere, men revolutionære og profeter, der modsiger de andre."

Netop oprøret inspirerer Poul Joachim Stender, men giver ham også samvittighedskvaler:

"Jeg kan blive helt dårligt tilpas over, at jeg lever så småborgerligt i forhold til de mennesker, der virkelig sætter livet på spil og tør tage chancer."

Poul Joachim Stender

Poul Joachim Stender, født 1956, er sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland.

I Det daglige brød skriver Poul Joachim Stender om kød.

Køb bogen her

Stop op!

- fjumreår for voksne
Stop op
199,95

Forfatter: Poul Joachim Stender
Sidetal: 184 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-846-0