20.08.2014 Mette Gramstrup, sognepræst
Paulus inspirerer: Konfirmander skriver breve til menigheden
Vesterbro-præsten Mette Gramstrup fortæller her om, hvordan hun formidler Bibelen til sine konfirmander. De får både lov til at skrive breve som Paulus, sammenligne forskellige oversættelser og læse tegneserier.
I undervisningsforløbet præsenteres konfirmanderne for Peter Madsens Menneskesønnen, for Manga Messias og Den Nye Aftale og så salmebogens samling af bibelcitater i afsnittet: "Bibelord til opmuntring og trøst", dog kun dem fra Det Nye Testamente.
I Menneskesønnen læser vi alt, men spredt ud over hele forløbet og ikke kontinuerligt, men gerne opdelt i forhold til, hvad vi foretager os. For eksempel passer det fint at læse om Jesus' dåb, når en konfirmand skal døbes. Menneskesønnen giver et samlet blik på Jesus' liv.
Konfirmanderne bliver også introduceret til Manga Messias. Vi taler lidt om, hvordan den adskiller sig fra Menneskesønnen – og så er det den, jeg bruger som gave til de konfirmander, der skal døbes inden konfirmationen.
Den Nye Aftale er kirkens gave til konfirmanderne, og den de lærer at slå op i: "Find Markusevangeliet kapitel 14 vers 48 og læs!". 1448 er stadig Politiets sluttal i telefonnumre, og i Markusevangliet 14,48 står der: "Jesus sagde: I kommer med sværd og knipler og tager mig til fange som om jeg var en forbryder."
Fokus på forskellige oversættelser
Jeg bruger stadig skriftord, men kalder det "Overskrift for min opfattelse af, hvordan jeg vil være kristen". Her bruger vi salmebogens bibelord fra Det Nye Testamente. Det er i den autoriserede oversættelse fra 1992. Når konfirmanden har fundet sin "overskrift", så skal den også findes i den nudanske version i Den Nye Aftale. Her streges teksten ind, og så skriver man salmebogens version foran i sin bibel. På den måde tydeliggøres forskellen i oversættelserne.
Når konfirmanderne til sidst i forløbet udstyres med en papirbærepose, hvorpå de skriver deres navn og hilsner til hinanden (ligesom en slags poesibog), så skriver de også deres skriftord. Og de vælger selv om det skal være i ny eller gammel udgave.
Konfirmanderne skriver breve som Paulus
Jeg er meget glad for brevene i Det Nye Testamente, men jeg synes ikke, de er egnet til konfirmandlæsning. Jeg bruger dog Det Nye Testamentes brevlitteratur som eksempler og anledning til at lade konfirmanderne skrive breve.
Som juleafslutning laver de hver et kristent brev/kort. Ud over at tegne, male eller klistre – eller det hele, skriver de en kristen hilsen til enten forældre eller bedsteforældre. Konfirmanderne får nogle eksempler på, hvad Paulus har skrevet, eksempler på standardvendinger, og så er det op til dem selv at formulere, hvad de synes er en ”kristen hilsen”.
Det er altid lidt med hjertet i halsen, at jeg gør det her, men konfirmanderne er gode til at opdatere epistlerne! Det er nogle fantastiske hilsner, som jeg poster og sender til forældre eller bedsteforældre. Og så får konfirmanderne faktisk også lært at skrive adresse og den slags på en konvolut, selvom man jo snart ikke ved, hvad det skal bruges til.
I løbet af foråret lader jeg nogle gange et eller andet tema ende med, at konfirmanderne skriver et brev til menigheden på Vesterbro. Ved en given gudstjeneste læses brevet som gudstjenestens epistel. Det siger sig selv, at med 62 konfirmander har jeg en bunke guldkorn at tage af.
Mette Gramstrup er sognepræst ved Kristkirken på Vesterbro.