Sangskrivere som Lars Lilholt, Anne Linnet, Sys Bjerre, Steffen Brandt og Teitur rykker ind i kirken, når Det Kgl. Vajsenhus d. 26. maj udgiver Kirkesangbogen. Bogen rummer et bredt og varieret repertoire af både salmer og sange.
Den første salme i Kirkesangbogen har nummer 792, for Kirkesangbogen er en forlængelse af Den Danske Salmebog. Ambitionen er at fremme sangglæden og forny, styrke og videreføre den danske fællessangstradition.
Kirkesangbogen skal også opfylde behovet for et større og bredere repertoire i de danske kirker. Biskop Peter Skov-Jakobsen, initiativtager til Kirkesangbogen, siger:
"Kirkesangbogen er et nyt trin ind i virkeligheden. Her mødes salmer og sange. Her mødes forskellige genrer. Her er nyt og gammelt, digtet og gendigtet, kendt og ukendt. Jeg glæder mig til rejsen ind i dette nye land, hvor noget vil passe mig – andet udfordre mig. Jeg synes hele tiden øjnene falder ned over tekster, der taler og nynner, og jeg hører melodier, der ikke vil lade mig være i fred."
Hvad er det nye?
Det nye i Kirkesangbogen er, at den ikke kun udvider Den Danske Salmebog ved at præsentere nye salmer, men at den også rummer både ældre, nyere og helt nyskrevne sange. Det er eksistentielt afsøgende sange med en bredere kristen livstydning – det man tidligere kaldte ”åndelige sange”.
Mange af sangene bruges allerede i kirker rundt om i landet, men hele 75 af bogens 229 sange og salmer er helt nyskrevne til Kirkesangbogen.
Formand for redaktionsgruppen Rasmus Nøjgaard siger:
"Vi kunne ikke have skabt denne bog for ti år siden. Vi oplever lige nu en stor talentmasse inden for både salmedigtere og -komponister med en åbenhed over for kristendommen og dens åndelige værdier."
Sådan kan Kirkesangbogen bruges
Høj litterær, teologisk og musikalsk kvalitet har været det gennemgående kriterium i udvælgelsen af salmer og sange til Kirkesangbogen. Dertil er alle salmer og sange velegnede til fællessang.
Redaktionsgruppen har været igennem flere end 10.000 salmer og sange, og kun 229 er sluppet gennem nåleøjet. 40 sogne rundt om i landet har desuden medvirket i udvælgelsesprocessen ved at teste store dele af repertoiret og dermed sikre funktionalitet og anvendelighed.
Kirkesangbogen kan bruges både til gudstjeneste og andre kirkelige handlinger henover ugen, til arrangementer i sognegården, i skolen og derhjemme. Forhåbentlig vil mange opleve, at det musikalske rum er inspirerende og genkendeligt. Hvem ved – måske vil flere af den grund finde vej til kirkebænken?
Vær med til at fejre Kirkesangbogen
Den 28. maj kl. 16 fejres udgivelsen af Kirkesangbogen med en festlig salmegudstjeneste i Holmens Kirke og den 2. juni afholdes stor salmeworkshop og koncert i Haderslev ved Folkemødet om Reformationen.
Pressekontakt
Se indholdsfortegnelse, find pressefoto og læs mere på www.dendanskesalmebog.dk/kirkesangbogen.
Lisbeth Elkjær Øland, forlagsredaktør på Kirkesangbogen og forlagschef på Bibelselskabet, lisbeth@bibelselskabet.dk, tlf. 6178 1980.
Rasmus Nøjgaard, formand for redaktionsgruppen, rn@km.dk, tlf. 2617 0583.