05.04.2017 Emily Helle Bredholt Andersen
Kirkesangbogen skal bygge bro mellem salmen og den danske sang
I Kirkesangbogen står gamle salmer og nye sange side om side, og det er ifølge Rasmus Nøjgaard, formand for redaktionsgruppen, noget der kan samle og videreføre den danske salme- og sangtradition.
Den 26. maj 2017 udkommer Kirkesangbogen – det nye supplement til salmebogen, som både rummer salmer og sange. Bibelselskabet har talt med Rasmus Nøjgaard, formand for redaktionsgruppen, om arbejdet og formålet med Kirkesangbogen.
Kirkesangbogen skal styrke fællessangen i kirken
For Rasmus Nøjgaard, der til daglig er sognepræst i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro, udfylder Kirkesangbogen et stort behov for nye salmer og sange. Selvom der bliver udgivet meget nyt materiale hele tiden, mangler der en formidling af materialet, og ifølge Rasmus Nøjgaard, er det her, at Kirkesangbogen kommer ind i billedet:
”Med Kirkesangbogen vil vi gerne styrke fællessangen i kirken. Fællessangen er ved at have god vind i sejlene, og det vil vi gerne bidrage til både indenfor kirkens rammer men også udenfor. Vi vil gerne videreføre en dansk salme- og sangtradition og bygge bro mellem salmen og den danske sang”
Noget nyt og noget gammelt
Sangene og salmerne i Kirkesangbogen er en blanding af nyt og gammelt materiale. Salmerne er nøje udvalgt fra de sidste 50 års produktion, men ligesom sangene gemmer der sig også flere, der er skrevet specielt til Kirkesangbogen af danske musikere, forfattere og sangskrivere. For Rasmus Nøjgaard er dét en vigtig faktor i Kirkesangbogen:
”Vi ser Kirkesangbogen som en bog, der skal videreudvikle og vitalisere salmesang både sprogligt og musikalsk. Det gør vi ved både at have nyt og gammelt materiale stående side om side. På den måde vil vi gerne være med til at vise at gamle tekster ikke bliver forældede, men derimod styrket af at stå sammen med nye tekster”
For redaktørerne var det også vigtigt, at de udvalgte sange og salmer, var af en vis kvalitet:
”Salmerne skal have en særlig teologisk og melodisk kvalitet. Og noget af det, vi har haft stor fokus på, er, at tekst og melodi skal gå hånd i hånd og dermed have et fælles udtryk”
Det har derfor også været en lang proces for redaktørerne at finde frem til de helt rigtige salmer og sange til Kirkesangbogen. Blandt andet har de holdt sangaftener på Vartov, hvor hele materialet er blevet testet og sunget igennem.
Et bidrag til den danske sang
Kirkesangbogens målgruppe er både vante og uvante kirkegængere. Bogen kan derfor både bruges til søndagens gudstjeneste og andre kirkelige handlinger, men også til andre arrangementer i kirken, så som sangaftener eller aftenbøn. Rasmus Nøjgaard håber også, at Kirkesangbogen vil blive taget i brug andre steder end i kirken:
”Vi håber meget på, at bogen også vil finde sin udbredelse andre steder end i kirken. Det kunne være på folkeskoler eller høj- og efterskoler. For Kirkesangbogen kan bidrage med meget til den danske sang”