Synne Garff
"Mennesker er Jesu arme og ben her på jorden"
Bibelselskabet har stillet en række kendte og ukendte danskere seks spørgsmål om deres forhold til Bibelen. Her svarer Eva-Maria Schwarz, sognepræst i Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, på 6 skarpe.
Hvornår begyndte du selv at læse i Bibelen?
Da jeg fik Det Nye Testamente i konfirmationsgave af kirken, var der én der sagde til mig, at den bog nu kom til at stå og samle støv på min hylde! Således provokeret slog jeg op i den og begyndte at læse. Den kom aldrig op på hylden, men lå fast på mit sengebord. Det ærgrede mig dog meget, at 1. bind manglede (Det Gamle Testamente).
Kan du nævne et af dine yndlingscitater?
Over alteret i Vor Frue Kirke står der: ”Kommer til mig” på soklen under Jesus-statuen. Citatet er fra Matthæusevangeliet kapitel 11, vers 28:
”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”
Der er så uendelig meget trøst i disse ord. Vi har et sted at gå hen, når vi er ved at segne, og dér bliver vi taget i favn og løsnet fra det, som tynger os.
Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?
Jeg tager afstand fra at læse Bibelen på den måde, vi kalder fundamentalistisk. Altså at alt, hvad der står, er indiskutabelt Guds ord til os, en beskrivelse af, hvordan vi skal opføre os for at leve vores liv i lydighed mod Gud. Det tror jeg ikke på. Jesus lærte os tværtimod, at vi ikke skal være slaver af at opfylde loven, at det, der er nedskrevet, ikke skal opfattes bogstaveligt, men i stedet skal vi følge ånden i det. Bogstavet slår ihjel, ånden levendegør.
Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?
Juleevangeliet om og om igen. Børn elsker Jesusbarnet og kan med lethed forholde sig til den lille himmelkonge, vi fejrer med årets smukkeste og hyggeligste fest. Med juleevangeliet i baghovedet må alle andre fortællinger om Jesus høres.
Hvis Bibelen skulle hedde noget andet. Hvad skulle navnet så være?
Bibelen betyder Bogen. Jeg synes jo, at det er et genialt navn – bogen over alle bøger behøver ikke noget navn, den skal bare hedde: Bogen.
Hvad betyder historien om Den Barmhjertige Samaritaner for dig?
Det er jo en kernelignelse i evangelierne. Denne korte fortælling handler ganske enkelt om, hvad kristendom er. At intet er vigtigere end at hjælpe et menneske i nød. Vi er Jesu arme og ben her på jorden, og dem skal vi bruge til at hjælpe hinanden med. Men lignelsen fortæller os også, at Jesus ikke gør forskel på mennesker, at ubetinget ethvert menneske, uanset religiøs overbevisning, hudfarve, køn, alder og fysiske tilstand er omfattet af Guds kærlighed. Ingen er for uværdige overfor Gud. Derfor har vi mennesker ikke ret til at dømme nogen for mindre værd end andre. For mig betyder lignelsen, at der heldigvis ikke er nogle smuthuller i kravet til os mennesker. Vi skal forstå alle mennesker som vores medmennesker, også selv om vi møder nogen, der har en anden tro eller er sunket dybt i armod, misbrug, ondskab og andet ubehageligt. Vi skal standse op og se på dem og hjælpe dem, så godt vi kan.
Eva-Maria Schwarz er sognepræst i Københavns Domkirke.