05.02.2014 Lea Holtze
Mange populære navne stammer fra Bibelen
Navne som Lucas, Noah og Marie ligger højt på navnenes top 50-liste. Forældre ønsker at give navne med betydning og international klang videre til deres børn.
Betydningen i det navn, Susanne Cordes søn skulle have, var vigtig for hende. Egentlig havde hun gerne kaldt ham Noah, men det endelige valg faldt på Simon. Simon Gabriel. Et navn der, skønt Susanne Cordes ikke er praktiserende kristen, har oprindelse i Bibelen.
”Navnet er gammelt og bærer en historie med sig. Det betyder helt klart noget for mig, at man kan gå tilbage i historien og finde betydningen. Jeg ville aldrig kalde ham Judas, for det er vigtigt hvilken sammenhæng, navnet har indgået i oprindeligt,” forklarer Susanne Cordes om navnevalget.
Simon betyder ”der hører, der adlyder, det som er hørt”. Gabriel, der stammer fra hebraisk, betyder ”Gud er min stærke mand”. Og Susanne fortæller, at hendes søn selv er optaget af den betydning, der ligger i hans navn. Desuden har det været væsentligt for hende, at alle hendes børn har fået navne, der også klinger godt internationalt.
Og noget kunne tyde på, at Susanne Cordes er del af en større, nuværende modedille. For kigger man på Danmarks Statistiks nye opgørelse over, hvilke navne nyfødte fik i første halvår af 2013, ligger mange bibelske navne højt på listen.
Tilbage til rødderne
Det gælder ikke kun mere traditionelle navne som Jakob, Marie og Benjamin, men også bibelske navne, der ikke tidligere har været særlig brugte i Danmark. For Susanne Cordes at se er det et behov, der hører hendes generation til.
”Jeg blev opkaldt efter samtidskvinden Suzanne Brøgger, og de fleste i min generation har navne som Heidi, Trine og Pia. Men min generation har tilsyneladende haft behov for at søge tilbage til nogle rødder og forankre sig i historien,” siger hun.
I 1980’erne var der årligt kun omkring 20 eller færre, som blev kaldt Marcus, Lucas og Elias. I opgørelsen over navnevalg i første halvdel af 2013 er det antal steget til henholdsvis 133, 299 og 187. Og Lucas ligger på andenpladsen på Danmarks Statistiks top 50, kun overgået af navnet William.
Blandt pigerne florerer lidt færre, populære bibelske navne. Men blandt andet Ella, som kommer fra Elisabeth, Johannes Døbers mors navn, blev i første halvdel af 2013 givet til 165 piger. Til sammenligning blev færre end ti børn årligt navngivet Ella i 1980’erne.
Ifølge navneforsker ved Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen har de bibelske navne været særligt populære blandt den seneste generation af forældre – på lige fod med moden, der foreskriver at give sit barn navn efter oldeforældrene.
En international trend
Børn får ofte navn efter familiemedlemmer, historiske personer og idoler. Forbilleder, der selv er opkaldt efter forbilleder. Og går man langt nok tilbage i historien, støder man således ind i hovedpersonerne i Bibelen.
”Mange traditionelle navne i vores del af verden er jo kirkelige navne af forskellig art. Og mange af dem er hentet fra bibeloversættelserne,” siger Michael Lerche Nielsen.
Forskeren mener ikke, der ligger religiøse overvejelser bag navnene. Det er en kombination af en nostalgibølge og et kig ud i verden.
”Mange navnebølger kommer fra England og især USA, hvor bibelske navne vidner om kvalitet, tradition og kontinuitet. Og samtidig er navnene gangbare i en tid, hvor vi orienterer os mod den store verden,” siger han.
Bibelske navne
Mange af de navne danskerne bærer stammer fra Bibelen. Ved navne som Marie, Noah og Lucas er referencen til Bibelen meget tydeligt, men også navne som Ella, Ib og Mickey har rod i navne fra Bibelen.