Kirsten Schmidt og Cecilie Vestergaard Raaberg
Lav en dampende, lækker mikkelsdagssuppe
Den gamle helligdag for ærkeenglen Mikael, mikkelsdag, var både skiftedag og høstgildedag. Så satte Orø-bønderne mikkelsdagssuppe på bordet. Du kan selv byde på den dejlige oksekødssuppe med risboller den 29. september, hvor det er mikkelsdag
Server først suppen med risboller og ristoppe og derefter det kogte oksekød med peberrodssovs til.
Opskriften er til 6-8 personer.
Ingredienser
Suppe
- 2-2½ kg oksebryst, tyksteg eller halestykke
- 3½ l vand
- 2-3 spsk salt
- 1 knoldselleri
- 300 g gulerødder
- 1 persillerod
- 2-3 porrer
- 1 bundt persille
- Selleritop
Rismelsboller
- 100 g rismel
- 2½ dl mælk
- 2 spsk sukker
- Salt
- 1 æg
- 1 dl mel
Ristoppe
- ½ l vand
- 1 dl grødris
- 25 g rosiner
Sådan gør du
Suppen
Tag grønsagerne op, når de er møre efter 15-20 minutter, men lad suppevisken blive i, indtil kødet er mørt efter ca. 2-3 timer.
Rismelsboller
Kom rismel og mælk i en gryde, og kog det til en grød. Tag den fra varmen, rør sukker, salt og æg i. Rør melet i til sidst, og sæt dem på vandet med en teske. Kog dem ved svag varme 4-5 minutter. Skyl dem i koldt vand, og læg dem på et fad, når de er kolde, så de ikke klistrer sammen.
Ristoppe:
Kog vand og ris til grød. Rør rosinerne i grøden, mens den er varm, og kom den straks i små kopper, så den formes til toppe. Laves gerne dagen før.
Peberrodssovs med korender til 4 personer
- 20 g. smør
- 2½ spsk. mel
- 4 dl suppe
- 2 spsk. korender
- ½ tsk salt
- 3-4 spsk reven peberrod
- 1 spsk eddike
- 2 spsk sukker
Melet røres til en jævning med den kolde suppe i gryden, og smørret tilsættes. Jævningen bringes i kog, mens man pisker og den koger 5 minutter. Korenderne skoldes. Peberroden skrælles og rives fint. Sovsen smages til med salt, peberrod, eddike og sukker. Til sidst kommes korenderne i.
Kilde: Ella Jensen, Orø Husholdsningsforening
Sådan fejrede man mikkelsdag på Orø
Mikkelsdag d. 29. september var ærkeenglen Michaels dag. Det var også den ene af årets skiftedage, den anden var Valborgsdag i foråret. Man kunne ikke sådan rende af pladsen i utide, men måtte vente til skiftedag. Kornhøsten var overstået omkring 1. oktober, og derfor blev handler i sommerens løb indgået med klausulen: kredit til mikkelsdag.
På Orø var mikkelsdag først og fremmest dagen, hvor man holdt høstgilde. Alle, der havde givet en hånd med ved høsten, blev indbudt, og man samledes ved middagstid, hvor først suppen blev serveret, derefter det kogte oksekød i rigelige mængder med peberrodssovs med korender. Så slog karlfolket mave, mens pigerne vaskede op, lavede kaffe og dækkede kaffebord med æblekage og alle andre kager til kl. 15.00.
Når ingen kunne spise mere, spændte karlene for stadsvognene, hvorefter man kørte en tur, også her skulle alle med. Folkene fra Bybjerg kørte til Næsby, og næsbyerne kørte til Bybjerg. Det var den eneste dag om året, sådan noget skete. Ellers ”mængede man sig ikke.” Man skulle ud at se, hvor mange stakke de andre havde i stakhaverne, og hvor skæve de var.
Efter hjemkomsten måtte pigerne i gang med aftenmalkningen, mens karlene vandede og fodrede. Enkelte steder forbarmede karlene sig dog over pigerne og malkede for dem, så pigerne kunne gå i gang med aftenbordet, hvor der blev serveret al slags slagtemad, blodpølse, medister, finker osv. Det hele blev skyllet ned med rigeligt gammeløl og snapse. Når bordet var ryddet, fordrev man resten af aftenen med mølle, dam og kortspil. Dagen derpå kunne godt være lidt streng, for med Mikkelsdag var det også slut med middagssøvnen.
Kirsten Schmidt er sognepræst på Orø