Konfirmation i Mosbjerg Kirke
Konfirmationssæsonen er over os - og mad skal der til! Foto: Christian Roar Pedersen.

Connie Terndrup, værtinde i Bibelselskabet

Konfirmationsmenu til den store dag

Bibelselskabets værtinde Connie Terndrup er gået i køkkenet og har sammensat en lækker og overkommelig menu til konfirmationsfesten

Vi går nu konfirmationssæsonen i møde.

Traditionen tro afholder de fleste familier en fest for de unge mennesker. Men hvad skal der spises og drikkes på den store dag? Jeg har lavet en menu til en buffet, som forhåbentlig tilfredsstiller de fleste.

Der er fisk, kød, sødt og sundt, lækre salater, brød og ost og andre lækkerier at gå ombord i. Jeg har ikke angivet mængder i opskrifterne, da konfirmationsselskaber kan variere betydeligt i størrelse. God fornøjelse!

Velkomstdrinks

Sæt champagneglas frem, og hæld et lille skvæt hindbærsirup i, så det fylder 1/8 del af glasset. Hæld forsigtigt danskvand op til kanten, og forsøg at undgå, at de to væsker blander sig med hinanden. Hvis man tipper glasset på skrå mens man hælder, undgår man både, at det skummer, og at de blandes. Danskvand kan skiftes ud med en mousserende vin, hvidvin eller champagne. Hindbærsirup kan også udskiftes med creme de framboise, som indeholder alkohol. Pynt med et hindbær på toppen af glasset.

Hindbær og brombær i skåle, vil passe godt til drinken, ligesom salte nipserier som chips og nødder vil fungere godt.

Portionsanrettet forret

Ristet flüte med røget laks, peberrodscreme og friskhakket rød chili

Skær flüte i 6-8 lige store stykker. Pensl dem med lidt olie og lidt flagesalt, og stil dem på en rist i ovnen, til de er godt ristede. Anret dem på et fad, og drapér en skive røget laks på hvert stykke. Pynt med peberrodscreme og friskhakket chili i lange, meget tynde stængler. Peberrodscremen laves af creme fraiche, friskrevet peberrod, citron, honning, salt og peber.

Buffet til hovedret

Ovnbagt hellefisk med cherrytomater på stilk

Læg et bagepapir ned i et fad, og hæld lidt olie henover papiret sammen med et drys flagesalt og friskkværnet peber. Læg fisken på papiret, og gnid den lidt rundt uden at vende den. Læg to ranker med cherrytomater på stilk på hver sin side af fisken, og giv nu den øverste del af fisken og tomaterne, samme behandling med olie, salt og peber. Skær en citron midt over, og pres saften henover retten. Sæt fadet i ovnen på 180-200 grader i 10-20 minutter (alt efter størrelse, så hold øje med den, så den ikke får for lang tid), og vupti, så har du en smuk og velsmagende ret.  

Baconsvøbte asparges

Svøb tre asparges i  et stykke bacon. Læg dem på bagepapir, og bag dem i ovnen ved 210 grader, til baconet er sprødt.

Kalveculotte marineret i rødvin og timian

Man kan også godt bruge okseculotte, men kalven er mere let i smagen og egner sig godt, når man skal igennem mange retter. Men uanset hvilken slags, man vælger, skal de skæres i fedtlaget på kryds og tværs. Når man skal lave en god steg, skal man ikke være bange for at tage fat! Man skal massere olie, vin, salt, peber og frisk timian ind i kødet og dernæst lade kødet hvile i lidt rødvin i et fad. En time inden servering puttes stegen i ovnen på 180-200 grader i 45-60 minutter, alt efter størrelse. Brug et stegetermometer, som skal ende på 55-58 grader i midten af stegen. Sæt den eventuelt på en rist i fadet, så den ikke svømmer i rødvinen, men svæver lige over og lader saften fra stegen blande sig i bunden og lave en god sovs. Som alternativ til risten kan man bruge halve eller kvarte løg i bunden.

Ovnbagte kartofler med frisk fennikel og rosmarin

Nogen sagde engang, at alt det gode i kartoflen sidder i skallen, så derfor forsøger jeg altid at beholde så meget af den som muligt. Jeg bruger en kartoffelskræller til at gøre kartoflerne rene og pæne, men jeg fjerner så lidt som muligt. Skær kartoflerne i fire dele, og fordel dem i det allerede olierede fad. Skær enden af fennikelroden, og rens grøntsagen grundigt. Skær en cm tykke skiver af roden, og tag det hele med - også de små kviste. Fordel fenikkelstykkerne i fadet. Hak frisk rosmarin, og drys det henover fadet. Stænk nu olie (eller andefedt) henover, og drys salt og peber på. Sæt fadet i en 180 grader varm ovn i 45-60 minutter.

Napolitanasalat

Jeg holder af den italienske salatblanding napolitana. Den har smukke farver, som gør den indbydende, og så har den en fint afstemt smag. Når jeg laver salater, kan jeg godt lide at skære ingredienserne ret små, så man har mulighed for at få alle ting i salaten i én mundfuld. Skær forårsløg i små stykker, og fordel dem på toppen af salaten. Skær en halv agurk i små stykker, og spred dem over salaten. Sørg for at få nogle helt modne tomater. De skal være flotte i farven og lidt faste. Tag de mindste, du kan få, og skær dem i små stykker. Fordel med let hånd tomat, blåbær og let ristede pinjekerner over salaten. Olivenolie og soja hældes forsigtigt over sammen med et drys friskkværnet peber.

Tabbouleh

Denne mellemøstlige klassiker er velvære på en tallerken. Du skal bruge bulgur, tomater, skalotteløg, citronsaft, (fire store bundter) bredbladet persille, (to bundter) mynte, allehånde, baharat-krydderi, olivenolie, salt og peber. Når disse ingredienser rammer dine næsebor, er det som en fest, og retten den er velegnet til både fisk og kød.

Andre forslag til buffeten: Halve æg med mayo, stenbiderrogn og purløg. Tzatziki, aioli, fladbrød, forskellige olier og eddiker, tahin, soltørrede tomater.

Dessert

Som afslutning skal det være lidt festligt.

Pavlovakage i lag med jordbær, hindbær, brombær og flødeskum

Pavlova-marengskage er et festfyrværkeri at se på. Bag to marengsbunde på størrelse med en middagstallerken og en bund, som er lidt mindre. Anret de tre bunde som en almindelig lagkage med flødeskum og bær, og servér sammen med kaffe. Ved bordene sættes også små fade med lidt god chokolade.

Velbekomme!

Tip

Murerspande er perfekte køleskabe til store fester. Læg masser af isterninger og godt med vand i spanden og fyld op med jeres drikkevarer. Det hele holder sig dejligt koldt i mange timer. 40-60 liters spande er at anbefale.