Jens Blendstrup: ”Det er min pligt at genfortælle Bibelen”
"Bibelen er en slags hjertestarter, når livet er svært", siger forfatter Jens Blendstrup. Foto: Miklos Szasbo

22.11.2017 Tine Hyllested Johannsen

Jens Blendstrup: ”Det er min pligt at genfortælle Bibelen”

"Som forfatter føler jeg faktisk, at det er min pligt at genfortælle bibelhistorier, ja eller lave dem om", siger forfatter Jens Blendstrup

”Bibelen er på en måde summen af menneskelig tænken, kogt ned og skrevet ned hen over mange hundrede år. Det hele handler jo om eksistensen, og den har jeg altid været optaget af,” siger forfatter Jens Blendstrup om sin interesse for Bibelen.



Jens Blendstrups interesse for at arbejde med at genfortælle Bibelens tekster startede med hans roman Gud taler ud. I romanen blandede han dele fra Bibelen og sin erindring sammen. Blandt andet synes han, at den gammeltestamentlige patriark var en god pendant til hans far, som herskede over villakvarteret i Aarhus og Jens Blendstrups barndom.

Bibelen er en slags hjertestarter, når livet er svært. Når livet er blevet meningsløst, så søger mange ikke-troende jo ind for at blive trøstet, fordi de ved Bibelen har mange svar.

I Jens Blendstrups forfatterskab har Bibelen både fungeret som en inspirationskilde, men han har også arbejdet mere indgående med bibelteksterne:



”Jeg har bidraget til flere bøger, der beskæftiger sig meget med gendigtning og nyfortolkninger af Bibelen. Jeg har tidligere været med til at lave en nordisk børnebibel, og skrev blandt andet om skabelsesberetningen. Senest arbejdede jeg med en gendigtning af en tekst fra Det Gamle Testamente,” fortæller Jens Blendstrup.



Jens Blendstrup ser Bibelen som en enormt god historie, som tilfældigvis gik hen og blev til Bibelen. Han mener, at Bibelens fortælling er storslået, vildt god og brugbar:



”Bibelen er en slags hjertestarter, når livet er svært. Når livet er blevet meningsløst, så søger mange ikke-troende jo ind for at blive trøstet, fordi de ved Bibelen har mange svar.” 



Derfor mener Jens Blendstrup også, at Bibelen skal nyfortolkes. Hvis ikke, den bliver det, risikerer den at blive mere og mere ufremkommelig og svær. Den bliver uvedkommende for moderne mennesker:



”Som forfatter føler jeg faktisk, det er min pligt at genfortælle bibelhistorier, ja eller lave dem om. Undersøge dem poetisk,” fortæller Jens Blendstrup.