Hold ferie med Bibelen
Er der søskendeskænderier på ferien? Så kunne det måske hjælpe at fortælle historien om Josef og hans brødre fra Første Mosebog kapitel 37. Foto: Colourbox

07.07.2016 Andreas Christensen, sognepræst

Hold ferie med Bibelen

Bibelen er fuld af tankevækkende tekster, som kan sætte ferien i perspektiv - både dens udfordringer og dens goder. Sognepræst Andreas Christensen har valgt tre tekststeder

Husk at tage en bibel med på ferie. Selvom alle, der har en smartphone, har adgang til hele Bibelen (og måske allerede har downloaded den på flere sprog), så er det hyggeligt, at have "tingen" en bibel med.

Måske er det netop, når vi flytter os ud af den vanlige kontekst, at vi snubler over ord, der forandrer. Bibelen er verdens mest markante migrationslitteratur. Overalt i de bibelske skrifter er folk på vej et eller andet sted hen og stiller spørgsmålet: Hvad skal vi nu? Måske er det derfor vi "ta’r" på ferie, flytter os?

Der findes ikke ferier i Bibelen. Men der findes "fri" i mange betydninger. Og så findes der sabbatten. Sabbatten betyder flere ting, men væsentligst betyder den, at man gør noget andet eller ingenting – for at give det, man ellers gjorde, betydning. Derfor er det vigtigt, når man holder ferie, at man ”ikke-gør”. Det kan være meningsløst eller meningsfuldt.

Læs mere om sabbatten her: Matthæusevangeliet 12,1-8.

Uro på bagsædet

Bilferier findes slet ikke i Bibelen, men de trængsler, man kan komme ud for, er genkendelige i miniformat. Børns rivalisering på bagsædet: Tænk bare på Josef, der blev solgt af sine brødre til fremmede købmænd, fordi han var irriterende.

Her er det vigtigt at belære børnene om, at hvis man sælger sin bror til fremmede, bliver han måske en vigtig fødevareminister i et andet land med 100% kontrol over vores BNP. Gør det ikke!

Læs mere om Josef og hans brødre: Første Mosebog 37.

Det vigtige åndehul

Et af mine yndlings "holde-fri-steder" i Bibelen er Første Mosebog 3,8-9. Det er ganske vist en sur skælde-ud-scene, hvor Gud opdager, at Adam og Eva har gjort det, de ikke måtte. Det er ikke det væsentlige her – selvom "paradis" og "have" er nogle stærke "holde-fri-billeder", og det kan være, det er derfor Gud bliver så sur, fordi nu skulle vi alle sammen slappe af og have det så godt og så!

Men udtrykket "ved aftenstid" er interessant. I den hebraiske tekst hedder det "ved dagens ånde". Det kommer af, at der i visse klimaer findes et tidspunkt, hvor der kommer en lille kølighed sidst på dagen og det bliver rart at gå ud. Det er det tidspunkt, Gud vil spadsere i haven.

Læs mere om Guds åndehul: Første Mosebog 3,8-9 

Når jeg holder ferie, skal dagen have sådan et tidspunkt. Det behøver ikke være eftermiddag eller aften, det kan også være før alle vågner eller noget andet. Måske skulle man kalde det "dagens ånde" eller "dagens ånd". Ånd betyder mange ting, og måske er den vigtigste betydning netop, at noget betyder noget. Når jeg holder ferie, har hver dag et pust af betydning. Måske er det de almindelige dage, der puster på de særlige dage – eller omvendt.

God ferie!

Andreas Christensen er sognepræst i Hellig Kors Kirke på Nørrebro.