Lasse Holmgaard Iversen. Pressefoto.
Landsleder Lasse Holmgaard Iversen oplever et særligt potentiale i "Bibelen 2020" til at nå nye bibellæsere, hvad enten det er i lyd eller på skrift. Pressefoto.

20.11.2019 Af Thomas Godsk Larsen

Flere vil gerne høre Bibelen

Amerikanske tal viser, at flere og flere foretrækker mundtlig formidling frem for læsning. Alt peger på samme tendens i Danmark, siger Lasse Holmgaard Iversen, landsleder for Bibellæser-Ringen

Netop nu indlæses Bibelen 2020 som lydbog, og allerede nu er det muligt at købe eller streame de første bøger: Første Mosebog og Matthæusevangeliet.

Landsleder i Bibellæser-Ringen Lasse Holmgaard Iversen tror på, lydbogen betyder, at flere kan få åbnet Bibelens univers op:

”Op mod 44% af alle amerikanere er det, man kalder second oral learners. Det betyder, at de foretrækker mundtlig formidling, enten i podcasts, dialogisk undervisning – eller i lydbøger. Dem, der tilhører denne gruppe, som også er stor i Europa, kan sagtens være læsestærke, men de foretrækker at lytte, når de skal lære. Her er et kæmpe potentiale, når vi skal bringe Bibelen ud til flere.”

Lyt til en bid fra Første Mosebog – eller Begyndelsen – her:

Tættere på teksten, når vi lytter

Om lydbøger gør os bedre i stand til at forstå mere komplekse tekster eller litteratur, har forskningen endnu ikke et entydigt svar på, fortæller Lasse Holmgaard Iversen, der netop har været på en konference i Oxford om oralitet og formidling. Men lytningen kan noget andet end læsningen:

”Hvis man er auditivt begavet og har nemmest ved at følge en fortælling via lyd, er lydbogen en fordel. Og selv om oplæseren ikke er fysisk til stede, når man lytter til en lydbog, skabes der alligevel en relation til oplæseren og det, der fortælles, som er anderledes og mere umiddelbar, end når vi selv læser.”

Sæt lyd på Bibelen

Lasse Holmgaard Iversen mener, at netop Bibelen er oplagt at formidle mundtligt:

”Rigtig mange af Bibelens fortællinger var mundtlige, før de blev nedfældet på skrift. Tag de gammeltestamentlige fortællinger, for eksempel profetlitteraturen, eller tag evangelierne eller Paulus’ breve, som jo blev læst op i menighederne. De var mundtlige, før de blev skriftlige. Så når vi sætter lyd på Bibelen, kan vi sige, at vi faktisk kommer tættere på de ’oprindelige’ situationer, hvor mennesker har mødt Bibelens ord. Og som Paulus siger i Romerbrevet i Bibelen 2020: Troen kommer altså af, at man hører.”

Vi får flere med

Når Lasse Holmgaard Iversen selv formidler Bibelen, for eksempel til skoleelever eller for større grupper i kirker og lignende, foregår det sommetider som recitation af bibelteksten, og responsen er tydelig:

”Jeg kan mærke, at jeg får flere med fra starten; de forstår det simpelthen lettere og har lettere ved at forholde sig til det, når vi så skal tale om, hvad vi har hørt.”

Begejstret for den nye oversættelse

Lasse Holmgaard Iversen har også været igennem nogle af de gammeltestamentlige tekster, der bliver en del af Bibelen 2020, og også her oplever han et særligt potentiale til at nå nye bibellæsere, hvad enten det er i lyd eller tekst:

”Personligt er jeg ret begejstret for denne nye oversættelse. Over noget tid læste jeg Esajas’ Bog i henholdsvis den nudanske og den ”gammeldanske” (dvs. den autoriserede oversættelse fra 1992) oversættelse, og det var mærkbart lettere for mig at forstå teksten og tage den ind i den nudanske version. Selvfølgelig er der detaljer og teologiske dybder, der går tabt. Derfor anbefaler jeg, at man læser og lytter til den som det, den er: en lettere forståelig bibeludgave, der inviterer nye læsere ind i Bibelens fantastiske univers.”

Om Bibelen 2020

Bibelen 2020 baserer sig på en revideret udgave af Den Nye Aftale, der udkom i 2007, og så en ny, samlet oversættelse af Det Gamle Testamente, som har været i gang siden 2013. Den udkommer den 20. marts 2020, både som samlet lydbog og på tryk.

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-228-5
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 3. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.