John Mogensen
Er John Mogensen en moderne profet? På festivalen "Profeternes røst" kigges der også nærmere på de nye profeter. Foto: Scanpix.

17.04.2018 Tine Hyllested Johannsen

Festival sætter fokus på profeter i fortid og nutid

I maj, august og september afholdes festivallen "Profeternes røst – profeter i fortiden og nutiden". Festivallen sætter fokus på profeter og nutidens profetisk tale. Her fortæller sognepræst Kirsten Winther, hvorfor det er relevant

Sognepræst Kirsten Winther er en af arrangørerne bag festivallen, der sætter fokus på profeternes røst og belyser emnet fra forskellige vinkler og genre såsom musik, ord og billeder.



”I dag findes der ikke profeter, som vi kender dem fra Det Gamle Testamente, men nogle gange sker det, at et menneske taler profetisk. Taler med en sådan kraftfuld røst, at vi lytter og får øje på noget som vi ikke havde forventet og bliver ledt imod det, ” slår Kirsten Winther fast og fortsætter:



”En røst er mener end en stemme. Der er mange flere kræfter i en røst. En røst er nuanceret og kraftfuldt og bundet af synspunkter, som typisk ikke er almindeligt anerkendt, og de siger noget som tiden ikke spørg efter.”



Som et eksempel på mennesker med kraftfulde profetiske røster nævner Kirsten Winther den franske politiker Emmanuel Macron, den danske musiker John Mogensen og forfatteren Fjodor Dostojevskij.

At blive ført eller forført

”Det handler om forholdet imellem at blive ført og blive forført af den profetiske røst,” siger Kirsten Winther, og uddyber:



”Mennesker har brug for at blive ført og få nogle malmfulde røster fra forskellige sider, men samtidig er man også nødt til at stille spørgsmålet, hvor bliver vi ført hen? Ja det kommer an på profeternes karakter. En sand profetisk stemme, kan ikke lytte til, hvad andre gerne vil have dem til at sige.”



Den profetiske røst er vigtigt, fordi den fører til personlig eftertanke hos den enkelt og til samtale med andre, forklarer Kirsten Winther:



”Vi skal tale om det kraftfulde, som er blevet sagt. Vi skal bedømme det og overveje hvor det mon kan føre os hen. Det har man altid skulle. I kirkens første historie satte man sig også ned sammen og talte om hvordan man skulle forstå og beskrive Gud. At sætte ord på noget, er måske at begrænse det, men det er også at give det form.”



”Ved at tale sammen undgår man at forkerte røster får frit spil. Samtidig udvikles dømmekraften i den medmenneskelige samtale,” tilføjer Kirsten Winther.

John Mogensen har klang

”Man kan sammenligne den profetiske røst med en klokke, der har klang. En klang alle kan høre tydeligt. John Mogensen han har klang. Han er netop dukket op igen, og også i dag er der enormt mange forskellige mennesker, der får noget ud af at høre hans musik. Trods vores forskellighed hører vi alle klangen. En klang af, at vi har brug for hinanden og at vi skal leve værdigt og ordentligt sammen,” forklarer Kirsten Winther



”De profetiske røster eller klangen af dem skal inspirerer til former, livsforståelser og menneskesyn i det almindelige liv. Det kan godt være, at noget af klangen falmer eller går tabt, når man begynder at tale om den, men noget bliver tilbage. Noget inspirere, forklarer Kirsten Winther og knytter til:



”Røsternes indhold taler ind i det daglige liv. De lære os om at finde vejen på det basale plan.”

Esajas fantastiske sprogkraft

Kirsten Winther skal også selv holde foredrag under festivallen. Hendes foredrag knytter sig til profeten Esajas. Hun er fascineret af Esajas fantastiske sprogkraft og det stærke og nuancerede gudsbillede han præsentere:



”Af gudsbilledet aflæser vi menneskesynet. Både det vi har på hinanden og på os selv. I foredraget vil jeg tale om nogle af de kapitler, hvor det kommer til udtryk. Eksempelvis kommer det i kapitel 6 til udtryk, at man kan forstå sig selv som værende en der er i tjeneste og i kapitel 49 viser Gud mennesket, at det aldrig er alene og aldrig bliver glemt. Det handler om livsmod, livsretning og bevægelse på trods,” afslører Kirsten Winther

Én koncert og tre spændende indslag hver måned

Festivallen er den 8. i rækken af festivaller, som har været afholdt på forskelle tider af året med forskellige emner. I år er festivallen bygget op sådan, at hver måned indledes af en koncert i Helsingør Domkirke, hvorefter fire dage med spændende indslag følger.



I alt byder programmet på 12 interessante indslag alle i en eller anden relation til enten profeterne, som vi kender dem fra Det Gamle Testamente eller i forbindelse med nutiden profetiske tale.



Festivalarrangementerne finder sted i Helsingør Domkirke og Oxernes Kapel, Laxmandssalen i Vor Frue Kloster, Toldkammeret og Kulturværftet.



Festivalen udvikles i et samarbejde mellem Helsingør Domkirke, Sct. Mariæ Kirke og Kulturværftet ved sognepræst Kirsten Winther og sognepræst Kirsten Grønbech.