Paula Larrain. Foto: Les Kaner.
"Fra Bibelen har vi en idé om menneskets værdighed, som gør, at vi kan udvise barmhjertighed. Vi kunne lige så vel leve ud fra en ren nyttetænkning", siger Paula Larrain. Foto: Les Kaner.

08.11.2023

Fem skarpe til Paula Larrain

"Ved at læse i Bibelen forstår vi mere af, hvad det vil sige at være menneske" siger journalist Paula Larrain, som her svarer på fem skarpe om bøgernes bog

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Det gør jeg både systematisk og spontant. Spontant, når jeg for eksempel har brug for at finde en reference i mit arbejde – så fungerer Bibelen som et opslagsværk. Systematisk i forbindelse med en bibelstudiegruppe, hvor vi mødes cirka hver anden måned og gennemgår forskellige tekster fra Bibelen. For tiden er vi i gang med Johannesevangeliet. Det er en rigtig god måde at læse Bibelen på, for ligesom teksterne taler til mig på nye måder, hver gang jeg hører dem i kirken og er et nyt sted i mit liv, får jeg nye indsigter og erkendelser af at høre andres vinkler. For tiden læser jeg også Bibelen 2020 med min yngste søn, som er begyndt til konfirmationsforberedelse. Dens sprogtone er så nutidig, at Jesu tale virker meget mere radikal og direkte. 

Hvem er din favoritperson fra Bibelen?

Jesus. Det er ham, jeg går til, når jeg beder, og han er så central en figur i Bibelen. Alt, hvad han gør og siger i Bibelen, er det væsentligste for mig. Jeg kan omfavne det hele, for jeg holder meget af hans menneskelighed. Han bliver vred på de handlende i templet og irriteret på disciplene, når de ikke forstår, hvad han siger. Han er ikke bare mild og hippie-god hele vejen. Det, han siger om skilsmisse, kan lyde hårdt, og det har været svært for mig at komme omkring, fordi jeg selv har oplevet at blive skilt. Derfor spurgte jeg en præst, som forklarede mig, at det, der gjorde Jesus vred omkring skilsmisser, var den meget udbredte praksis på hans tid, at mænd gik fra deres koner, når de blev ældre, og fandt sig en yngre kvinde. Så var de midaldrende kvinder efterladt uden økonomisk og social sikkerhed, og det protesterede Jesus imod. Det var altså en social appel fra hans side.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Jeg har mange, men skal jeg vælge, må det være fra Det Gamle Testamente, Ordsprogenes Bog kapitel 8, vers 1-17, hvor visdommen råber imod uretfærdigheden og de uforstandige. Der er flere ting i den passage, jeg er optaget af. Dels er det en væsentlig pointe, at visdommen, Sofia, er skabt samtidig med universet. Antager vi, at Gud var hankøn og far, så var visdommen hun; det identificerer jeg mig direkte med. Jeg identificerer mig også med at råbe imod uretfærdigheden, for det største problem for mig ved at tro er teodicéproblemet: Hvordan kan der findes så meget ondt i verden, hvis Gud er god og almægtig? I teksten finder jeg plads til min vrede mod verdens uretfærdighed og føler mig forbundet med menneskeheden til alle tider. Den giver mig en forståelse af, at kampen mod uretfærdigheden er evig, og vi må kæmpe den, vel vidende at det er begrænset, hvad vi kan gøre.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Fordi vi ved at læse Bibelen forstår mere af, hvad det vil sige at være menneske. Selv som ikke troende, vil man kunne forstå, at kampen for retfærdighed altid har været der. Og at det ikke er ligegyldigt, hvad vi opfatter som rigtigt og forkert. Den forståelse af rigtigt og forkert, som findes i Bibelen, er en arv, vi har fået, som farver vores samfund og livsforståelse. Den er ikke givet. Vi kunne tænke anderledes. Men fra Bibelen har vi en idé om menneskets værdighed, som gør, at vi kan udvise barmhjertighed. Vi kunne lige så vel leve ud fra en ren nyttetænkning, hvor vi ville slå dem ihjel, som ikke gavner vores egen sag. At ethvert menneske er lige så meget værd som dig, er en kristen – og også jødisk – tankegang, og det er et bevidst valg, at vi handler derefter.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Jeg ville pege på Ordsprogenes Bog eller Prædikerens Bog, begge fra Det Gamle Testamente. Mange tænker nok, at Det Gamle Testamente mest er en samling gode fortællinger, og det er det også, men i disse to bøger finder man en livsvisdom, som mange af os har taget til os uden at vide, hvor den kommer fra. Udtrykket ”der er intet nyt under solen” fra Prædikerens Bog kender de fleste for eksempel. Ved at læse det i sin kontekst i Bibelen bliver man sprogligt forbundet med en måde at anskue verden på, som er tusinder af år gammel, og som vi har arvet. Den er ikke ligegyldig, for uden den ville verden se meget anderledes ud.

Om Paula Larrain

Paula Larrain er født i Chile og kom til Danmark som fireårig med sine forældre, der var politiske flygtninge. Hun er freelance journalist, foredragsholder og ordstyrer. Hun har været tv- og radiovært og er forfatter til flere bøger, senest ”Rejsen til hjerterummet” (Eksistensen, 2023) om hendes forhold til kristendommen.

Bibelen 2020 - indbundet

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020 indbundet
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-229-2