06.12.2021 Bjørn Håkon Hovde
En ny fremtid for Syrien
Syrere med forskellig religiøs baggrund overvældes af, hvordan kristne kan have et så tæt og personligt forhold til Gud. I mødet med Det Syriske Bibelselskabs medarbejdere får mange et nyt gudsbillede.
Hvert år analyserer Bibelselskabet i Syrien landets behov og vælger derefter de områder, hvor arbejdet skal koncentreres. I Damaskus og Aleppo er befolkningskoncentrationen størst. Derfor er disse byer altid højt på prioriteringslisten.
I 2019 og 2020 har Bibelselskabet også intensiveret sit arbejde i Jazirah-regionen, der ligger i den nordøstlige del af Syrien mellem Eufrat og Tigris-floderne. De største byer dér er Hasakeh og Qamishli.
”Tidligere havde vi også omfattende arbejde i Raqqa, men på grund af ISIS’ hærgen vil det tage årtier at genopbygge byen, og endnu længere, før flygtningene vender tilbage – hvis de nogensinde gør det,” siger Nabil Saad, der er projektleder i det syriske bibelselskab.
Jeg har aldrig oplevet så mange unge mennesker, der har mistet deres mod og håb for fremtiden. Derfor søger mange af dem til os – og vi forsøger at nå dem.
Desværre var syrernes trængsler ikke overstået, efter at ISIS var blevet besejret. Da Tyrkiet invaderede det nordlige Syrien i november, blev hundredtusinder af mennesker fordrevet. Mange af dem lever nu som flygtninge i byerne Hasakeh og Qamishli. ”I samarbejde med kirkerne er det alligevel lykkedes at nå ud til dem med bibler, børnebibler, kalendere og andet kristent materiale,” fortæller Nabil.
Møder med mennesker
Nøglepersoner fra kirkerne hjælper til i fordelingsarbejdet, og responsen fra befolkningen er overvældende. Hjælperne bliver mødt med enorm taknemmelighed: ”Det er altid godt at modtage lindring og mad, men det er anderledes at modtage en gave direkte fra Jesus – Guds eget hellige ord,” siger Nabil.
Krigene i Syrien har bidraget til interne flygtningestrømme, hvilket betyder, at de forskellige etniske grupper nu lever langt mere blandet end tidligere. Der er stadig barrierer mellem etniske grupper og forskellige trosretninger, men interaktion og sameksistens kan gøre modsætningerne lettere at overvinde.
”Vi tror, at en effekt af det vil være, at nye naboer kommer tættere på hinanden. Vi ser dette som en fortsættelse af det arbejde, der er inspireret af Jesus og apostlene, og en åbning for os til at nå videre med evangeliet. Selv om det betyder hårdt arbejde,” siger projektlederen.
Det er anderledes at modtage en gave direkte fra Jesus – Guds eget hellige ord.
Den kristne Gud er tæt på
En familiefar i Damaskus udtrykte mødet med medarbejderen fra Bibelselskabet – og Gud – på følgende måde: ”Først var vi næsten chokerede over, at du kom for at besøge os, men snart indså vi, at du var vores bedste ven. Vi oplevede, at Bibelen talte til os om Gud på en ny og meget klar og kraftfuld måde. Mest opsigtsvækkende var det dog, da vi bad sammen – og du talte til Gud, som om du virkelig kendte ham. Har kristne virkelig et så nært forhold til Gud?”
Nabil fortæller, at en af Det Syriske Bibelselskabs medarbejdere, der har ansvar for ungdomsarbejdet, for nyligt sagde: ”Jeg har aldrig oplevet så mange unge mennesker, der har mistet deres mod og håb for fremtiden. Derfor søger mange af dem til os – og vi forsøger at nå dem.”
Afhængig af vores støtte
Uden hjælp fra internationale bibelvenner vil arbejdet i Syrien stoppe. ”Når vi siger, at vi gerne vil nå ud til alle, mener vi, at vores arbejde skal være altomfattende. Det betyder, at vi har en stor opgave foran os,” understreger Nabil.
”Der er brug for mange bibler, og der er brug for børnebibler og bibelsk materiale til forskellige aldersgrupper. Med tilstrækkelige ressourcer vil vi kunne bringe rigtig mange mennesker til Gud.”