Anne Linnet.
Anne Linnet har genfortolket en bibeltekst i hendes sang Størst af alt er kærlighed. Foto: L.Drori/Bibelselskabet.

31.03.2014 Silke Bock

En kærlighedssang til kærlighedens væsen

Anne Linnet har skrevet en hyldestsang til kærligheden på baggrund af Paulus’ Første Brev til Korintherne kapitel 13 om tro, håb og kærlighed. Mød komponisten, der lærte salmer af sin mormor, ”flippede ud” på orgler og stadig sætter pris på kirkens rummelighed.

Som barn sad Anne Linnet ofte hos sin mormor, når hun spillede klaver. Mormoren kunne salmerne udenad. Høre en melodi og derefter spille den. Hun var involveret i Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, og så elskede hun musikken. Af og til tog hun Anne Linnet med i kirke. 

”At høre orglet var så fantastisk,” husker Anne Linnet. 

”På den måde lærte jeg salmerne at kende. Jeg fik dem ind med barneskeen.” 

Nu har Anne Linnet skrevet sangen Størst af alt er kærlighed som led i Bibelselskabets jubilæumsudgivelse Lydspor fra Bibelen. I løbet af 2014 vil 12 danske kunstnere sætte ord og toner til 12 bibeltekster.  

”Det er et fint initiativ at få nogle kunstnere til at skrive sange. Opdatere udtrykket. Følge med tiden. Da jeg blev spurgt, trak det i en masse ting i mig,” fortæller hun. 

Som ung konservatoriestuderende gik Anne Linnet altid ind i orgelrummet i fritimerne. Det, at orglets klang både kan være sønderskærende og blød, fascinerede den unge komponist, der skrev flere orgelstykker. 

”Jeg flippede ud på de der orgler på konservatoriet,” husker hun. 

Senere samarbejdede Anne Linnet med præst og forfatter Johannes Møllehave om albummet Min Sang. Hun satte også musik til Kærlighedens Højsang i en instrumental version, hvor hun reciterede Paulus' Første Brev til Korintherne kapitel 13. Den samme tekst, som hun nu har valgt at nytolke for Bibelselskabet. 

”Korintherbrevet taler om kærlighedens væsen, og det er jo meget af det brændstof, man skriver på som komponist. Der er så mange vinkler, så mange måder at se kærligheden på,” siger hun. 

For Anne Linnet er der flere slags kærlighed. Kærlighed til familien. Kærlighed til ens elskede. Kærlighed til det samfund, man lever i. I sin tolkningen af Korintherbrevet har sangerinden fokuseret på selve kærlighedens væsen. 

”Sangen er endt på den måde, at der er et ’du’ i min sang. Det ’du’ er kærlighedens væsen. Jeg synger alle versene til kærligheden, mens alle omkvædene handler om kærligheden,” siger hun. 

”På den måde er det en kærlighedssang til selve kærlighedens væsen.”

Et væsen, der i følge Anne Linnet fortjener hyldest.  Sangens titel er Størst af alt er kærlighed, og i det ligger også sejren over døden. 

”Når et menneske, vi holder af, dør, så dør kærligheden til det menneske jo ikke. På den måde overvinder kærligheden døden. Døden er for så vidt ligegyldig med hensyn til den kærlighed, der er mellem mor og barn. Mellem mennesker, der holder af hinanden.” 

Kirken som mødested 

For Anne Linnet var det naturligt at sige ja til at nyfortolke en bibeltekst. Hun kalder sit forhold til Den Danske Folkekirke ”ligesom mange andre danskeres”, og med det mener hun et sted, hun kommer til i livets højtider. Til begravelser, til bryllupper, til barnedåb. 

”Det er dét sted, vi mødes, når det virkelig gælder,” siger hun. 

”Til de allervigtigste begivenheder i familiens historie.”   

Når hun giver koncerter rundt om i landets kirker, tænker hun ofte over deres forskellighed.

”Det er en særlig energi, som kan variere meget fra kirke til kirke og afhænger af, hvor i landet du er. Nogle steder har jeg indtryk af, at kirken er et samlingssted, både for unge og ældre. Jeg kan godt lide, når generationer mødes på tværs.” 

Forskelligheden hænger også sammen med en åbenhed, som Anne Linnet sætter pris på ved kirkens rum.

”Jeg kan godt lide, at man kan gå derind, uanset hvad man tror på. Der er ikke noget krav om at tro på en bestemt måde. På den måde er kirken tilgængelig for os allesammen.”

Glæden ved kirkerummet har altså siddet i sangerinden, siden mormorens salmesang i de tidlige barneår. Det er derfor, Anne Linnet altid forsøger at skabe plads i kalenderen til kirkekoncerter. Selvom hun den ene dag kan synge på landets største scener og medvirke i tv-shows, der bliver set af hundredtusindvis af danskere, værdsætter hun stadig de mindre optrædener, hvor publikum sidder på kirkebænken lige foran hende. De sidste 7-8 år har Anne Linnet spillet 6-700 koncerter i landets omkring 2000 kirker. 

”Så jeg har stadig nogle til gode,” som hun siger. 

Lydspor fra Bibelen

Tolv danske musikere har fortolket tolv kernetekster fra Bibelen.
Lydspor fra Bibelen, Albumcover.
159,95

Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-759-3
Udgave: CD inkl. 88 siders booklet.