Præst læser fra Bibelen. Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

18.10.2023

Brevkassen: Hvorfor er der så mange trinitatis-søndage?

Hvorfor er der så mange trinitatis-søndage, og hvilken betydning har de? Kirkehistoriker Kurt E. Larsen giver et svar i brevkassen

Kære Brevkasse

Jeg er i de sidste år begyndt at gå en del i kirke og har stor glæde af det.

Jeg nyder ikke mindst at komme i kirke til de tre store højtider jul, påske og pinse. Der er imidlertid noget, der har undret mig- nemlig hvorfor der er så mange trinitatis søndage i løbet af sommeren og efteråret? Hvad er deres betydning?

Mange hilsner
Inger

------------------------------------------

Kære Inger

Kirkeåret er bygget op omkring de tre store højtider, jul - påske - pinse, så det er helt naturligt, at du særligt nyder at komme i kirke der. Jesu fødsel; hans død og opstandelse; og Helligåndens komme over menigheden pinsedag er højdepunkterne. 

Hver af dem har så en ”optaktstid”: Julen har 4 adventssøndage som optakt. Påsken har 7 uger som optakt fra fastelavn - det kalder vi fastetiden, fordi man engang fastede for at forberede sig til påsken. Tiden efter påske (også 7 uger) er optakt til pinsen. 

Når de tre store fester er fejret, så kommer det ”festløse” halvår. Den hedder Trinitatis-tiden, for her fejrer vi Treenigheden (latin=trinitatis) - altså Faderens og Sønnens og Helligåndens virke i menigheden nu. Her undervises vi om, hvad vi får lov at tro, og hvordan vi skal leve i lyset af Guds store gerninger for os i jul, påske og pinse. 

Messehagelens farve i trinitatis-tiden er grøn. Det betyder vækst. Det, som er blevet ”sået” i jul, påske og pinse, skal nu vokse i os og præge vores tro og liv i hverdagen. 

I menneskelivet er der også højdepunkter og mærkedage - og så er der alle hverdagene. De er ikke ringere end festdagene, for her skal vi leve vores liv og gøre vores indsats. Sådan også i kirken: Der er tid til at feste (fra jul til pinse), men også en tid til at leve vores liv og gøre vores indsats over for andre. 

Med venlig hilsen
Kurt E. Larsen

Kurt E. Larsen er dr.theol. og ph.d. i teologi samt lektor i kirkehistorie på Menighedsfakultetet. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Kirkeårets læsninger fra Bibelen 2020, Første række

Tekstrækken samlet i oplæsningsvenligt format
kirkeårets læsninger
349,95

Sidetal: 250 sider
Indbinding: indbundet, lærred
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-200-1
Mål: 13,4 x 20,5 cm.
Andet: med læsebånd