Kort - Filistre
Udsnit af kort fra ældre bibelatlas, der viser filistrenes landområde på Samuelsbøgernes tid. (Bibelselskabet, 1938).

Brevkassen: Er filistre og palæstinensere det samme?

Er filistrene og palæstinenserne den samme befolkningsgruppe? Sådan spørger Thorbjørn og Carsten Vang kommer med et svar.

Kære Brevkasse

Jeg undrer mig lidt over, at man i den danske bibel betegner befolkningen omkring Gaza (som Israel altid er i strid med) som filistre? Den engelske oversættelse bruger ordet Philistines, hvilket giver god mening, når man oversætter det. Men hvorfor bruger man ikke betegnelsen palæstinensere, som jo er det, alle bruger og kender? Jeg har også læst om palæstinensere som bruger betegnelsen Philistines om dem selv. Undrer mig bare, når man gerne vil gøre Bibelen nutidig, at man så ikke bruger den samme betegnelse som alle andre i Danmark og i udlandet bruger?

Venlig hilsen

Thorbjørn

-------------------------------------------------------

Kære Thorbjørn

Tak for dit interessante spørgsmål.

Det korte svar er, at det vil være en alvorlig historisk misforståelse at betegne "filistrene" i en bibeloversættelse for "palæstinensere". Mig bekendt er der ingen bibeloversættelse, som gør dette.

Filistrene

Det folk, som israelitterne ofte kæmpede med og mod fra ca. 1200 frem til ca. 800 f.Kr., kaldes på hebraisk plistîm. Da Det Gamle Testamente blev oversat til græsk omkring 250 f.Kr., gengav de græske oversættere ordet som fylistiim. Det er derfor helt dækkende, at betegnelsen i engelske bibler er ”Philistines”, mens de danske bibeloversættelser betegner dem som ”filistre”. Filistrene og deres landområder omkring Gaza blev erobret af babylonerkongen Nebukadnesar omkring 600 f.Kr. Hermed gik deres selvstændighed og kulturelle identitet til grunde, og filistrene forsvinder ud af historien.

Palæstina

Områdets befolkning overtager græsk kultur og græsk sprog og græsk religion i de efterfølgende århundreder. Da Rom knuser det andet jødiske oprør i år 135 e.Kr. og deporterer mange jøder til de romerske galejer, vælger romerne en strategi for at om muligt at fjerne enhver jødisk tilknytning til landet. De navngiver provinsen Palæstina og forbyder ord som ”Israel” og ”Judæa” og ”Jødeland”. Også Jerusalem får et nyt navn af romerne: Aelia Capitolina. Navnet ”Palæstina” videreføres af de senere kristne herskere over landet, dernæst af muslimerne og sidst af tyrkerne og briterne.

Det latinske navn ”Palæstina” går sprogligt tilbage til det græske ord for ”filister”. Men filistrenes landområde omkring Gaza har aldrig heddet Palæstina, hverken da de selv var herrer i området eller senere i græsk tid. Navnet Palæstina er udelukkende skabt af romerne i et forsøg på at kvæle den jødiske tilknytning til landet efter år 70.

Palæstinenserne

Palæstinenserne, som den nuværende befolkning kaldes, stammer fra flere forskellige baggrunde: En stor del af dem var oprindeligt jøder, som ikke blev fordrevet fra landet efter, at romerne knuste det andet jødiske oprør i år 135. Mange af dem blev efterhånden kristne (mellem 300 og 600 e.Kr.). Mange af dem, som boede i Gaza og omegn, dyrkede de græske og fønikiske guder, men gik efterhånden også over til kristentroen i samme periode. Jvf. Apostlenes Gerninger kapitel 8 vers 40, som fortæller, at evangelisten Filip prædikede evangeliet i Ashdod, som oprindeligt var en af filisterbyerne. Da muslimerne tog magten over Palæstina i det 7. årh., valgte mange efterhånden at tilslutte sig den nye islamiske tro. Mange muslimer bosatte sig også i Det hellige Land. Da korsfarerne kom til landet i 1099 e.Kr., bosatte en del kristne sig i landet. Da muslimerne igen overtog landet i det 12.-13. årh., blev mange kristne med tiden muslimer, mens andre har fastholdt deres kristne tro og overbevisning frem til i dag. I 1922-1939 indvandrede mange muslimer til Palæstina, fordi det britiske mandatområde betød økonomisk udvikling, og der var arbejde at få.

Derfor kommer nutidens palæstinensiske befolkning fra mange forskellige baggrunde. Og kun ganske få af dem kan siges at nedstamme fra de filistre, som er omtalt i Det Gamle Testamente. Det er grunden til, at det vil være en misforståelse at betegne filistrene i Bibelen som palæstinensere.

Hvor stammer filistrene fra?

Hvor stammer ”filistrene” i Bibelen fra? De kom udefra omkring 1200 f.Kr. og erobrede byerne Gaza, Ashdod, Ashkalon og to andre byer lige efter 1177 f.Kr. De kom måske fra Kreta eller fra en af de andre store øer i Middelhavet. Det ved vi ikke med sikkerhed. De blev hurtigt et stort problem for Israels folk, der boede i små landsbyer oppe i bjergene, og først med kong David lykkedes det israelitterne at drive filistrene tilbage til deres kerneland omkring Gaza og de andre kystbyer. Som nævnt ”forsvinder” filistrene ud af historien efter babylonerkongen Nebukadnesars erobring af området lige efter år 600 f.Kr.

Med venlig hilsen

Carsten Vang

Carsten Vang er teolog og lektor i Det Gamle Testamente ved Menighedsfakultetet. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm