08.03.2021 Thomas Godsk Larsen
Bibelarbejde i Danmark: Vi har brug for Bibelen til at skabe forandring
Bibelselskabet får året rundt henvendelser fra omsorgspersoner og præster, som efterspørger Bibelen til trøst, refleksion, fornyet håb og livsmod for patienter, veteraner, udsatte familier, flygtninge, asylansøgere, hjemløse, fængslede og prostituerede. Det ønske vil vi gerne blive ved med at opfylde.
Michelle Mildwater, leder og stifter, HopeNow
Det betyder enormt meget, at vi kan dele bibler ud til dem, vi møder, der er ofre for menneskehandel. De bliver meget bevægede, når de ser en bibel. Selv for de kvinder, som ikke kan læse, er Bibelen dyrebar. De lægger hånden på Bibelen og husker historierne. De er vant til altid at skulle give, men nu får de noget gratis. Det er deres egen. Det er en gave uden krav, og den går lige i hjertet på dem. Bibelen fortæller om håb og kærlighed for dem, som er fortabte. Og det føler de her mennesker sig. Men Bibelen bliver en vej ud. Den styrker dem, og de kommer tilbage til håbet og kærligheden.
Kurt Skjønnemann Pedersen, Frelsens Hær
Forrige år fik 350 særligt udsatte familier julehjælp fra Frelsens Hær i Aalborg, og det er alle slags familier og mennesker, både danskere og udlændinge, og også familier med muslimsk baggrund. Her uddeler vi også bibler og bibelsk materiale, og vi oplever en enorm taknemmelighed. Det betyder meget for mange af disse mennesker at have noget, de kan kalde deres eget. Mandag og fredag cykler vi rundt blandt hjemløse i byen med kaffe og sandwich, og vi har oplevet, at de sidder og læser i Bibelen, når vi kommer, eller at de finder Den Nye Aftale med grønt omslag frem fra tasken og udbryder: Dén har jeg fået af jer!
Maria Eva Katrine Napier, fængselspræst
Som præst er min opgave i bund og grund at forkynde evangeliet og budskabet om Jesus Kristus. Mange indsatte kontakter mig, når de er på et lavpunkt. Måske har de lige påbegyndt en meget lang afsoning, måske vil konen skilles, og livet uden for murene smuldrer. Som fængselspræst har jeg mange sjælesørgeriske samtaler, hvor Bibelen spiller en vigtig rolle, og kan jeg ligefrem også forære dem en bibel, bliver jeg mødt med stor taknemmelighed. Nogle gange læser jeg op fra Bibelen, og måske giver jeg dem et tekststed, som jeg beder dem om at læse, så vi kan snakke om det, næste gang vi ses. Jeg oplever igen og igen, at mødet med Bibelen kan løfte deres hoveder, så de ser det, de oplever som en personlig tragedie, i et større perspektiv, der måske endda kan pege på en ny vej. Bibelen kan blive en trøst og en trædesten, og i samtalerne kan vi da stå sammen på stenen og, så at sige, åbne et nyt vindue i fængslet.
Bjarne K. Andersen, soldaterhjemsleder
Når vi har haft de store udsendelseshold, blandt andet til Irak og Afghanistan, har konstablerne skrevet deres sidste vilje og afskedsbreve til deres pårørende i det tilfælde, at det værst tænkelige skulle ske under deres udsendelse. Her har jeg haft sjælesørgeriske samtaler med soldater, hvor Bibelen har været et uvurderligt redskab. Mange af dem er ikke vokset op med kristendommen. Men de møder Bibelen i felttestamentet, og de møder os i soldaterhjemmet, der gerne stiller op til en snak om vores tro. Vi giver dem aldrig nogen færdige svar, men forsøger at gøre dem nysgerrige og opmuntre dem til at læse mere. Det gør en forskel for dem. Det har jeg oplevet igen og igen.
Linda Ishøj Frederiksen, sygehuspræst
Bibelen rummer et lys i mørket: En lignelse som den om den fortabte søn fortæller om en barmhjertig og nådig far, der står med åbne arme og viser sin velvilje, sin barmhjertighed og kærlighed. Det er godt at høre, hvis man føler sig værdiløs og måske spekulerer på, om det er Guds straf, at man er blevet syg. Jeg bruger gerne Jesus’ lignelser, når jeg taler med alvorligt syge, men jeg læser også ofte op fra Klagesalmerne, fordi de giver stemme til den smerte, forladthedsfølelse, følelse af håbløshed og afmagt, patienterne kan stå med. De samtaler, jeg har med syge, kalder igen og igen på Bibelens fortællinger. Og når man deler dem med alvorligt syge, oplever de genkendelse. De får et sprog eller et billede, der forklarer deres situation eller deres sygdom på en ny måde.
Morten Aagaard, korshærspræst
Glæden har været stor, når vi har kunnet uddele bibler og testamenter. Vi har holdt andagt og takket både Gud og mennesker for den fine gave. Bibelen giver ikke mennesker i Kirkens Korshær et arbejde, nyt tøj eller et tag over hovedet – men den giver dem nye tanker, og nye tanker er første skridt på vejen til et nyt liv.