14.06.2019 Synne Garff, international chef
Besøgsmødre hjælper fængslede migrantkvinder
En gruppe migrantmødre besøger hver uge fængslede migrantkvinder i Bahrain. Der grines og grædes, mens tanker om de største tekster vendes
De seks kvinder kommer forskellige steder fra i verden, taler hvert sit sprog og er selv migranter, men af den mere velstillede slags. Alle er gift, har børn og har dedikeret sig til bibelsagen i et kvindefængsel. Hver mandag mødes de for at planlægge ugens besøg. Det har de gjort i mange år. Gruppen udvikler sig hele tiden, og storytelling er blevet en vigtig del af mødrenes arbejde med Bibelen: ”Tidligere læste vi bibelvers og historier op for de indsatte, men når vi kom tilbage ugen efter, havde de glemt, hvad vi talte om. Det har vi gjort noget ved.”
Storytelling er en inddragende metode, hvor mødrene først selv skal lære at fortælle en bibelhistorie udenad. De lytter med lukkede øjne til en historie på lydbånd, eller også læser en af de andre en fortælling højt. De andre øver sig derefter i at genfortælle det, de kan huske, to og to. Ideen er, at fortællingen efterhånden bliver en film oppe i hovedet. Man tilegner sig historien.
Jesus mætter
I fængslet sætter hver af de seks mødre sig ved et bord med en gruppe indsatte med forskellige nationaliteter. I samme rum fortælles den ugentlige historie, men på forskellige sprog. For nylig var det fortællingen om Jesus, der mætter 5000 mennesker med brød og fisk på et bjerg.
”Hvad tænker I om fortællingen?” spørger mødrene de indsatte og understreger, at der ikke er noget, der er rigtigt eller forkert. De opmuntrer kvinderne til at reflektere og byde ind med deres tanker. Lidt efter lidt er de blevet frimodige, så snakken går lystigt.
”Vi faciliterer snarere end underviser. Det virker meget bedre. Og så stiller vi ellers spørgsmål som for eksempel, hvad de tror, Jesus ville fortælle med lignelsen. En svarede, at Jesus ikke kun tager sig af vores åndelige, men også vores fysiske helbred.”
Det trøster de indsatte at høre, at Jesus led på korset, selv om han var helt uskyldig.
Uskyldigt fængslet
”En del af kvinderne er uskyldige,” fortæller en af mødrene. ”De har typisk været ansat som hushjælp og fik måske ikke udbetalt deres løn. Når de klager eller stikker af, inddrager deres værtsfamilie passet, og når migrantarbejderen arresteres af politiet, bliver de fængslet. Nogle bliver sendt tilbage til deres hjemland efter et par uger.”
Det trøster de indsatte at høre, at Jesus led på korset, selv om han var helt uskyldig. De kan også godt lide at høre om Josef, der blev sat i fængsel, selv om han var uskyldig, fordi Potifars hustru beskyldte ham for at have gjort tilnærmelser. En fortælling som Paulus og Silas, der bliver uskyldigt fængslet, er også populær blandt de indsatte.
Vi griner meget. Og øjeblikket efter græder vi sammen. Atmosfæren er ærlig og intens.
Barske udvekslinger
Andre kvinder har dog voldsomme ting på samvittigheden. En hushjælp blev så rasende på en anden hushjælp, at hun slog hende ihjel. Kvinden fik en livstidsdom. ”Den indsatte kvinde voksede i sin tro i fængslet. I dag er hun præst for de andre indsatte og støtter og trøster,” fortæller en af mødrene. Selv om de indsatte har barske oplevelser, som de deler, er udvekslingerne både muntre og sorgfulde: ”Vi griner meget. Og øjeblikket efter græder vi sammen. Atmosfæren er ærlig og intens,” forklarer en mor.
Næste skridt er at implementere bibelsk sjælesorg; noget, der er store forventninger til. Halvdelen af mødrene har nemlig været på kursus: ”Det har på mange måder været berigende. Ikke kun for de traumatiserede migranter, men også for os personligt.”
Besøgsmødrene har et unikt sammenhold om en vigtig sag. De bruger også deres forberedende møde til at debriefe, for besøgene kan være hård kost. På den måde indarbejdes sjælesorgskursets kapitel om ’omsorg for omsorgsgiverne’ på en helt naturlig måde. Og ildsjælene brænder ikke ud.