Kirsten Skaarup
Bag selv smukke, uzbekiske brød
Globetrotteren og kogebogsskribenten Kirsten Skaarup har besøgt mere end 50 lande verden over for at finde sunde og lækre opskrifter. Her får du opskriften på uzbekiske fladbrød
Kirsten Skaarup har altid rejst med rygsæk under primitive forhold. En rejseform, der gjorde Kirsten Skaarup til medlem af og formand for Danske Kvindelige Eventyrere.
En af turene førte Kirsten Skaarup til Uzbekistan, hvor hun fik lov til at være med i et bageri. Hos uzbekerne indtager brød nemlig en central plads i kosten. De fleste er smukt dekorerede med brødstempler, der giver hvert eneste brød en signatur. Brød er grundpillen i al mad. Brød er basisnæring. Brød er helligt.
Flade brød fra Uzbekistan med topping:
- 10 g gær
- 4 dl lunkent vand
- 2 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 2 spsk olivenolie
- 100 g fuldkornsdurummel eller fuldkornshvedemel
- 450-500 g hvedemel
Topping:
- Sesamfrø
- Jomfru i det grønne (Nigella-frø)
- Hakkede skalotteløg
- Za’atar rørt med olivenolie (se opskriften i højre side)
- Olivenolie
- Evt. mandler og/eller pistacienødde
Fremgangsmåde:
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, 2-3 timer.
Tænd ovnen på 250 grader og sæt en skål med varmt vand i bunden af ovnen.
Lav mønstre med en gaffel eller en lille rund form. Stænk brødene med vand.
Sæt brødene i ovnen ca. 8 minutter. Tag dem ud og pensl med olivenolie.
Fordel za’atar og løg på brødene og/eller drys med sesamfrø og jomfru i det grønne.
Skru varmen ned til 225 grader og bag brødene til de er gyldne, 10-12 minutter.
Se flere opskrifter på Kirsten Skaarups hjemmeside: kirstenskaarup.dk
Za'atar: En duft og smag af Orienten
- 2 spsk sesamfrø
- 1 spsk spidskommenfrø
- 2 spsk tørret oregano og/eller timian
- 1/2 spsk sumac (Hvis du ikke kan finde det let syrlige krydderi, sumac, så tilsæt lidt reven citronskal eller rist 2 spsk frisk citrontimian sammen med frøene.)
- Salt, peber