Fem gode bibeltekster til konfirmationstalen.
Sognepræst Malene Freksen udtænker måder, man kan arbejde med specifikke steder i Bibelen, som bringer deres forskellige evner i spil i undervisningen. Foto: Christian Roar Pedersen.

09.05.2018 Tine Hyllested Johannsen

Tre bibeltekster, der aktiverer konfirmanderne

Sognepræst Malene Freksen mener, at konfirmandernes mange evner skal i spil i undervisningen. Her fortæller hun om tre bibeltekster, hvor det kan lade sig gøre

Malene Freksen er sognepræst ved Notmark kirke på Als. Hun har netop konfirmeret årets sidste hold konfirmander. Som forberedelse til de ugentlige møder med konfirmanderne udtænkte hun måder, man kan arbejde med specifikke steder i Bibelen, som fanger konfirmandernes interesse.



To af de bibelsteder, Malene Freksen bruger særligt meget i sin konfirmandundervisning, er steder, som hun mener, at konfirmanderne skal kende til. 



Det første sted i Bibelen er lignelsen om den fortabte søn (Lukas 15 11-32).

Den fortabte søn

”Det er en lignelse, der kan arbejdes med i konfirmandstuen på flere måder. Den kan for eksempel læses og genfortælles ud fra både faderens synspunkt, broderens og den fortabte søn selv. Der kan spekuleres i, hvilke tanker den unge søn gør sig, da han beder om at få arven på forskud. Hvordan det er for faderen at skulle udbetale arven på forskud? Hvilke tanker gør den unge søn sig, da pengene er sluppet op,” foreslår Malene Freksen og tilføjer:



”Men det er dog vigtigst, at få talt med konfirmanderne om, hvordan faderen er et billede på Guds kærlighed”



Det andet bibelsted, Malene Freksen fremhæver, er lignelsen om Den barmhjertige samaritaner (Lukas 10 25-37). 

Den barmhjertige samaritaner 

”Lignelsen om den barmhjertige samaritaner er oplagt at dramatisere. Det er ikke alle konfirmander, der kan lide at dramatisere, men de fleste er faktisk med på den,” fortæller Malene Freksen og fortsætter: 



”Når kroppen inddrages i læringen, så sker der noget med den forståelse, konfirmanderne får af lignelsen. Dét fysisk at bevæge sig i en stor bue uden om én person, der ligger på gulvet og skal forestille at være nødstedt og have brug for hjælp, vækker noget hos konfirmanderne. De lægger tit mærke til andre dele af lignelsen end hvis de blot læste den. Det sætter skub i samtaler om, hvornår man bør hjælpe andre.”



Malene Freksen fortæller, at det tit er dejligt for konfirmanderne at få rørt sig lidt og hun tilføjer, at det lille miniteater sagtens kan foregå andre steder end i konfirmandstuen. Konfirmanderne kan så optage det på deres telefon og vise det frem bagefter.



”For mig er det vigtigt, at konfirmanderne får noget med sig videre, når de forlader konfirmationsforberedelsen. Indlevelsen i lignelserne giver stof til eftertanke. Jeg tror, at det hjælper konfirmanderne med at huske det, vi talte om i forbindelse med lignelserne, hvis de kan forbinde det med, at vi dramatiserede det eller lignende,” forklarer Malene Freksen.



Det sidste bibelsted, som Malene Freksen mener er godt at bruge i konfirmationsundervisningen, er søndagens evangelium.

Søndagens evangelium

”Konfirmanderne skal jo gå i kirke, derfor kan både konfirmander og præst drage fordel af at stemme sig ind på søndagens evangelium forud for gudstjenesten, og hvorfor ikke gøre det sammen?”



”Det kan være en øjenåbner for prædikanten at spørge konfirmanderne om hvilke ord, der er svære at forstå, og man kan selv lære meget af at forklare ordene for konfirmanderne. Der er meget inspiration at hente i samtalen med konfirmanderne om evangeliet,” forklarer Malene Freksen.



Malene Freksen foreslår også, at søndagens evangelium kan lægge op til det moderne bible journaling, hvor man laver illustrationer i Bibelen til de forskellige bibelhistorier.  



”Jeg holder meget af at se konfirmandernes mange evner komme i spil. Nogle er super gode til at tænke evangeliet som et teaterstykke. Andre er ferme til at tegne. Andre igen gode til at sætte ord på en fortolkning. Jeg prøver så vidt muligt at få mange ”intelligenser” i spil i undervisningen, siger Malene Freksen afslutningsvis.

Malene Freksen. Foto: Notmark Kirke.

Om Malene Freksen

Malene Freksen er sognepræst i Notmark kirke på Als. Nogle gange om året prædiker hun på sønderjysk. Hun er også medlem af Bibelselskabets Stiftsudvalg i Haderslev Stift. Senest har hun haft studieorlov i 2017, hvor hun beskæftigede sig med pilgrimsvandring og læste homiletik på Københavns Universitet.