20.09.2017 Alexander Tengbjerg
Animationsfilm gør reformationen levende
Bibelselskabet har i samarbejde med Folkekirkens Skoletjeneste, Kilden og Høje Taastrup Provsti og de dygtige animatorer fra SØNC vakt et stykke danmarkshistorie til live: Torslunde Alterbordsforside er nu blevet til en animationsfilm
I 1561 besluttede præst Johannes Jacobsen i Torslunde Kirke på Sjælland sig for at bestille en ny alterbordsforside til sin kirke. Resultatet blev et smukt stykke kunsthåndværk, der viser de centrale dele af en protestantisk gudstjeneste: barnedåb, prædiken og nadver.
Kunstneren er ukendt, men han har tydeligvis arbejdet efter et propagandastik af Lucas Cranach, hvor den lutherske gudstjeneste sættes op overfor en grov satirisk gengivelse af den katolske gudstjeneste. Vores ukendte kunstner i Torslunde har dog kun gengivet den idealiserede lutherske gudstjeneste.
Mere end 450 år senere er alterbordsforsiden næsten som en tidsmaskine, der tager os tilbage til en lutheransk gudstjeneste med prædiken og salmesang - men også kun næsten.
Det tegner godt
Hos Bibelselskabet har vi besluttet at gå skridtet videre og rent faktisk bringe liv til dette lille stykke danmarkshistorie. Med støtte fra Folkekirkens Skoletjeneste Kilden og Høje Taastrup Provsti har vi sammen med de dygtige animatorer fra SØNC vakt Torslunde alterbordsforside til live.
Kirkesang, prædikener og altervin vil alt sammen komme i bevægelse, alt imens fortælleren tager tilskueren i hånden og guider os igennem den tidlige lutheranske gudstjeneste.
Målet er, at alle, men særligt skoleelever og konfirmander, skal få mulighed for at se på reformationen og den tidlige gudstjeneste med nye briller. Med en animationsfilm er der skabt et helt nyt værktøj til at dykke ned i historien.
Animationsfilmen vil ligge frit tilgængeligt på Bibelselskabets hjemmeside og YouTube-kanal og vil blive efterfulgt af spørgsmål til undervisningsbrug om gudstjenesten, religiøs propaganda, forskelle og ligheder mellem katolikker og lutheranere og meget mere.
Animationsfilmen er ganske vist lavet i forbindelse med reformationsjubilæet, men vi håber, at den vil blive set og brugt fremover. Reformationen og dens betydning for vores samfund, kultur og religion vil også fremover være relevant at kende til.