
Lea Braüner Larsen
Han vil gerne sætte et "afløser tidligere versioner"-label på Det Nye Testamente
Bibelselskabet mødte en række kendte på Folkemødet på Bornholm i 2014. Vi har efterfølgende stillet dem seks skarpe spørgsmål om deres forhold til Bibelen og givet dem et tillægsspørgsmål om Bibelen og politik. Her giver komikeren Sebastian Dorset sine svar.
Hvornår begyndte du selv at læse i Bibelen?
Jeg fik som alle gennemgået Biblen i kristendomskundskab i skolen og fik fortalt bibelhistorier af min far, og jeg læste egentlig ikke selv, men på et tidspunkt gik jeg i gang med at læse "udvalgte skriftsteder", når jeg var på hotel, mest for at kende en væsentlig del af grundlaget for den vestlige kultur.
Kan du nævne et af dine yndlingscitater?
Jeg citerer ofte "for enhver, som har, til ham skal der gives" (Mattæusevangeliet kapitel 25, vers 29), men dog ikke den endnu mere misantropiske fortsættelse. Og så kan jeg godt lide "og da Lammet brød det syvende segl, blev der stilhed i himlen hen ved en halv time" (Johannes' Åbenbaring kapitel 8, vers 1).
Er der noget, du tager afstand fra i Bibelen?
Jeg tager ikke afstand fra noget i Biblen. Jeg tager afstand fra folk, der læser Biblen alt for bogstaveligt. Jeg synes godt, man kunne sætte en label på Det Nye Testamente, hvor der stod "afløser tidligere versioner".
Hvad vil du helst læse højt for (dine) børn fra Bibelen?
Jeg har ingen børn, men de gammeltestamentelige historier er jo klart de sjoveste og mest underholdende. Især den om Noa og hans ark.
Hvis Bibelen skulle hedde noget andet, hvad skulle navnet så være?
Man kunne jo lidt polemisk foreslå at kalde Biblen "Den samling af de mange tekster om Jesus, der bedst understøttede pavedømmets magt".
Hvad betyder historien om Den Barmhjertige Samaritaner for dig?
Lignelsen betyder for mig, at handlinger er vigtige, ikke ord og renomme. At fordomme ofte kommer til kort.
Bonusspørgsmål: Hvilken rolle har Bibelen i dansk politik?
Jeg er en stor fan af adskillelsen af kirke og stat. Man skal bare se på amerikansk politik for at indse, hvad det betyder, hvis bibelkyndighed og forloren kristendom bliver en obligatorisk del af det politiske.
Om Sebastian Dorset
Sebastian Dorset er født i 1970 og uddannet journalist.
Han arbejder som stand-up-komiker, foredragsholder og skribent.