Peter Madsen. Foto: Carsten Lundager.

01.11.2022 Af Thomas Godsk Larsen

Peter Madsen om at formidle de tre store højtider

INTERVIEW: Signe er en fuldt illustreret fortælling i tre dele om en piges oplevelse af de store kristne højtider, jul, påske og pinse. Den er skabt over en årrække af den prisbelønnede tegner og forfatter Peter Madsen – og er nu for første gang udkommet samlet i ét bind

Hvorfor fejrer vi jul? Hvad går påsken ud på? Og hvad – eller hvem – er Helligånden?

Peter Madsens Signe-bøger tager livtag med kristendommens og livets helt store spørgsmål gennem øjnene på Signe: Først en lille pige, der sidder på bedstemors skød, og siden en stor pige, der besøger Jerusalem med sin onkel Teo, og til sidst en ung kvinde, der sidder alene i et sommerhus for at læse til eksamen. Bøgerne i trilogien er tidligere udgivet hver for sig som Signes jul, Rejsen til Jerusalem og Vingeslag. Peter Madsen glæder sig over, at de nu udkommer i én bog, så læserne kan opleve Signes rejse fra barn til ung tværs igennem de store kristne højtider:

”Jeg har prøvet at leve mig så godt ind i historierne og fortælle dem med så meget saft og kraft, som jeg overhovedet kan. Signe-trilogien rummer tre vidt forskellige fortællinger. Ligesom også jul, påske og pinse er forskellige, er stilarterne forskellige. Signe bliver ældre for hver bog, og det gør også, at læseren får mulighed for at vokse med højtiderne.”

Det femte evangelium

”Den første bog om julen, der udkom i 2003, lavede jeg i samarbejde med Johannes Møllehave som en klassisk julefortælling. Det var Johannes’ idé, at den skulle hedde Signes jul – min datters navn, og så spillede den lidt på klassikertitlen Peters jul,” fortæller Peter Madsen.

Johannes Møllehave var også med i planlægningen af den anden bog, der skulle handle om påsken. Han og Peter Madsen rejste til Israel for at researche, lave noter, skitser og fotografere. For ham var det den helt rigtige måde at forberede en bog om påsken:

”Jeg læste engang en bog af en katolsk munk, der hed Bargil Pixner. Han boede det meste af sit liv i Israel, og han sagde: ”Der er et femte evangelium, og det er landet selv.” Jeg har været i landet flere gange, og det kan jeg skrive under på. Der er en masse ting, der går op for en, når man står der.”

Johannes Møllehave måtte efterfølgende gå ud af projektet. Peter Madsen lavede derefter bogen om påsken på egen hånd.

Fra krybbe til korsfæstelse

For Peter Madsen var det vigtigt at finde den helt rigtige indgang til at fortælle om påskens mysterium gennem øjnene på Signe, der nu var blevet en stor pige:

”Julen er jo kendt. Men vi er nok ikke lige så fortrolige med påskens indhold. Altså, én ting er jo det lille barn i krybben og det der med at spise og drikke og give hinanden gaver, som vi gør til jul. Det kan vi hurtigt blive enige om. Men korsfæstelse, død, begravelse og opstandelse, det er straks sværere at få fat i.”

Rejsen til Jerusalem udkom i 2008 som fortællingen om Signe, der rejser til Jerusalem med sin onkel Teo for at gå i påskefortællingens fodspor. Samtidig oplever hun de tre store monoteistiske religioner, jødedom, islam og kristendom, i nutidens Jerusalem. Bogen fik også stor succes som kristendomsformidling, og der blev udgivet et undervisningsmateriale, der er i brug i skoler og konfirmandundervisning.

Som et stykke sæbe

Efter Signe-bøgerne om jul og påske var det Peter Madsens ambition at lave en Signe-bog om pinsen. Den viste sig dog at blive den sværeste at lave:

”Pinsen var noget, jeg ikke rigtig selv forstod. Hver gang jeg prøvede at skrive om den, var det som et stykke sæbe, der smuttede ud mellem fingrene på mig. Jeg skrev lange, indviklede tekster – og fik pint Helligånden godt og grundigt ud af projektet,” griner han.

Peter Madsen fik dog greb om det. Han besluttede sig for, at Signe måtte vokse yderligere, for at han kunne formidle pinsen. Således er hun i Vingeslag, der udkom i 2018, en ung kvinde:

”Her bruger jeg i højere grad billederne til at danne indgang til fortællingen. Så den er blevet en decideret tegneserie.”

I den tredje og sidste bog i trilogien er det Signe selv, der oplever det hele. Hun er blevet uvenner med sin bedste veninde og må tage alene til bedstemors sommerhus for at læse til eksamen. Her oplever hun, at drøm og virkelighed krydser hinanden. Det bliver en fortælling om pinsen og Helligånden og om at turde række ud efter fællesskab.

Fortællingerne kan træde frem i nyt lys

”Jeg synes, det var spændende at have en hovedperson, der vokser med fortællingerne, og at abstraktionsniveauet får lov til at vokse med. Dermed er også udtrykket forskelligt fra bog til bog,” fortæller Peter Madsen.

Man kan læse bøgerne i direkte forlængelse af hinanden, men man kan også læse bogen om julen højt for sit barn, finde bogen om påske frem et par år senere og måske foreslå teenageren at give sig i kast med tegneserien om Helligånden. Uanset hvem, hvad og hvordan, tror Peter Madsen, at der er noget at hente – og opleve – for alle i trilogien:

”Jeg har forsøgt at undgå svære ord i de tre bøger. Ikke bare, så børnene forstår ordene – men også, så alle voksne kan være med. Hvis man i forvejen kender den bibelske fortælling, kigger man måske efter det, man allerede kender fra for eksempel juleevangeliet. Men når man læser Signe-fortællingerne, kan det kendte måske træde frem i et nyt lys. Og kender man ikke historierne så godt, ja, så har man mulighed for at få dem fortalt gennem øjnene på Signe.”

Om Peter Madsen

Peter Madsen, f. 1958, er tegner, forfatter, filmskaber og foredragsholder. Han står bl.a. bag bestsellerne Valhalla, Troldeliv og Menneskesønnen. Sidstnævnte blev startskuddet til hans mangeårige arbejde med de bibelske fortællinger. Han har modtaget en lang række priser, bl.a. Kunstfondens største hædersydelse og Blixenprisen for Årets illustrerede værk 2022, som han modtog for Urhistorien.

Signe

En fortælling om jul, påske og pinse
Signe
299,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 240
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-267-4
Mål: 19,5 x 23 cm