17.11.2017 Det Gode Testamente
Nyt initiativ skal få flere danskere til at skrive testamente
Kun 17 procent af danskerne skriver testamente, og det er for få. Det mener 31 velgørende organisationer, herunder Bibelselskabet, der nu er gået sammen om at bryde tabuet og få flere til at tage stilling
De færreste af os kan lide tanken om, at vi en dag skal dø, og næsten lige så få bryder sig om at diskutere privatøkonomi med omverdenen. Derfor er det også de færreste, der får taget stilling til arv og testamentering, og i følge analyseorganisationen YouGov skriver bare 17 procent af danskerne testamente. Det er for få, mener en lang række velgørende organisationer, der nu går sammen for at bryde tabuet.
"De fleste danskere ville have glæde af at skrive testamente, men mange ved ikke, at de har brug for det. Når vi skriver testamente, får vi mulighed for at få indflydelse på, hvordan vores arv skal fordeles, og det giver også mulighed for at videreføre de økonomiske og moralske værdier, der har betydet noget i livet. Men testamentering kan være et svært emne at tale om, og det er meget få, der får lagt en plan. Det vil vi rigtig gerne hjælpe med at ændre gennem oplysning og inspiration," siger Ann Marie Panduro, der er chefjurist i Hjerteforeningen og styregruppeformand i det helt nye samarbejde, Det Gode Testamente.
Initiativet er et samarbejde mellem 31 velgørende organisationer i Danmark – herunder Kræftens Bekæmpelse, Folkekirkens Nødhjælp og Dyrenes Beskyttelse. I fællesskab lancerer de nu hjemmesiden www.detgodetestamente.dk, der sammen med en række nationale oplysningskampagner og gratis juridisk rådgivning skal klæde danskerne på til at tage stilling og give noget godt videre.
Formålet med initiativet er blandt andet at oplyse danskerne om det relevante i at nedfælde en sidste vilje, og at slå fast, at testamentering hverken er dyrt eller besværligt.
Samtidig håber organisationerne bag Det Gode Testamente, at indsatsen vil øge danskernes kendskab og lyst til at skrive velgørende formål ind i deres testamente – og dermed genspejle den store opbakning til velgørenhed, som generelt kendetegner befolkningen.
"Danskerne er et generøst folkefærd og er generelt rigtig gode til at støtte velgørende formål. Men det er ganske få, der vælger at skrive en velgørende organisation ind i deres testamente. Vi oplever faktisk ikke, at viljen mangler, men at der simpelthen ikke er opmærksomhed på, at det er en mulighed. Med initiativet ønsker vi derfor også at skabe overblik over mulighederne, og gøre opmærksom på, at støtten virkelig gør en forskel," siger Ann Marie Panduro.
YouGov anslår, at under 2 procent af danskerne betænker velgørenhed i deres testamente. Til sammenligning viser analysefirmaet AIM Creates Imageanalyse 2017, at over 80 procent af danskerne det seneste år har doneret et beløb til velgørende organisationer i forbindelse med indsamlinger og lignende. Donationer til de velgørende organisationer bag initiativet går blandt andet til udsatte børn, naturbevarelse, dyrevelfærd og bekæmpelse af fattigdom og sygdom.
Kilde: Analyseinstituttet YouGov’s data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-74 år. Data er indsamlet i perioden 2.-14. juni 2017. I alt er gennemført 2.018 interview.
Hvad er Det Gode Testamente?
Det Gode Testamente er sat i verden for at få flere danskere til at skrive testamente samt at oplyse om muligheden for at være med til at gøre en kæmpe forskel gennem økonomisk støtte til velgørende formål. Støtte, vi omsætter til forandring, fællesskab, forskning og lysere fremtidsudsigter for os alle.
Bibelselskabet er én af de 31 velgørende organisationer, der står bag initiativet.
Læs mere her