Selvom krigen raser udenfor, og kirken har lidt store skader efter kampe mellem irakiske styrker og Islamisk Stat, mødes kristne irakere til gudstjeneste. Det er gudstjenester som denne, der bliver transmitteret via SAT-7s kanaler. Foto: Scanpix / Ahmad Gharabli.
Selvom krigen raser udenfor, og kirken har lidt store skader efter kampe mellem irakiske styrker og Islamisk Stat, mødes kristne irakere til gudstjeneste. Det er gudstjenester som denne, der bliver transmitteret via SAT-7s kanaler. Foto: Scanpix / Ahmad Gharabli.

Af Lea Holtze

Mellemøsten: Transmittering af gudstjenester forener kristne

Hver uge transmitterer SAT-7 fra gudstjenester i protestantiske, katolske og ortodokse kirker over hele den mellemøstlige region. Det forener kristne såvel som alle andre, fortæller SAT-7s stifter og direktør

Nogle seere bor i isolerede egne i Algeriet. Nogle er flygtet fra krigen i Syrien og Irak. Og nogle bor måske tæt på en kirke i Tyrkiet eller Egypten, men tør ikke gå ind i den af frygt for terror eller forfølgelser.

Fælles for dem alle er, at uanset om de er kristne eller ej, kan de hver uge se transmitteringer af gudstjenester via SAT-7s mange kanaler. Det giver folk støtte, mod og indsigt mener SAT-7s direktør og stifter Terry Ascott.

”SAT-7s vision er at støtte kirkens arbejde, og vi oplever, at vi samtidig bliver en livline for rigtig mange mennesker. Nogle har af forskellige grunde ikke mulighed for selv at komme i kirke, imens andre måske får mere lyst til at opsøge den lokale kirke. Samtidig viser vi verden, at kirkerne eksisterer og dermed er accepterede og respekterede – vi gemmer os ikke, men er en del af de her samfund,” siger han.

SAT-7 sender hver uge blandt andet live fra Kasr el Dobara Evangelical Church i Kairo og fra Kristi Genopstandelseskirken i Beirut. Desuden viser SAT-7 ARABIC gudstjenester i Algeriet, der er optaget på forhånd, ligesom SAT-7 TÜRK hver uge bringer nyheder om den kristne kirke i landet. Med jævne mellemrum optager SAT-7 sågar en gudstjeneste i Damaskus, hvorefter båndet bliver kørt ud af det krigshærgede land og sendt via en af SAT-7s kanaler.

"Vi vil vise mangfoldigheden i kirken og samtidig forene folk" siger Tony Ascott

Det er stadig ikke alle lande, der tillader SAT-7 at sende live, men da bliver gudstjenesterne enten optaget på forhånd og vist eller kan ses via internettet på mobiltelefonen eller en computer. Nogle gudstjenester er fra protestantiske kirker, imens andre er fra katolske eller ortodokse kirker. Og netop den alsidighed er vigtig, understreger Terry Ascott.

”Vi vil vise mangfoldigheden i kirken og samtidig forene folk. Hvis folk tager sig tiden til at stoppe op og lytte til hinanden, så opdager de, hvilken rigdom der er at hente i hver enkelt kirke og begynder at lære af hinanden. På den måde får vi brudt barrierer ned,” siger han.

Terry Ascott oplever ikke alene, at SAT-7 forener kristne på tværs af landegrænser og trosforskelle. Han oplever også, at flere og flere mennesker, der aldrig før har været i en kristen kirke, finder vej til den gennem SAT-7s programmer. Senest har de kristnes tilgivende reaktion på flere dødelige terrorangreb mod kirker i Kairo, Tanta og Alexandria i Egypten vakt manges interesse for kristendommen.

”Det har gjort stort indtryk på egypterne, at de kristne beder for terroristerne frem for at gå til modangreb. Det har gjort flere nysgerrige på at lære mere om den kristne tro. Vi er et vindue, der gør den kristne kirke transparent for andre. Det, tror jeg på, kan nedbringe mistænksomhed og misforståelser om den kristne kirke og dermed forene mennesker,” siger han.

Om tv-stationen SAT-7

  • Drives af kristne arabere
  • Har sendt satellit-tv i over 20 år
  • Modtog 824 henvendelser fra seerne det første år
  • I dag findes der rådgivningscentre i 13 lande, der modtager tusindvis af opkald