10.12.2019 Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet
Lyset fra Betlehem tænder håb om fred
Når juletræet tændes på Kirketorvet i Ballerup, så sker det med et lys, som er hentet i Betlehem. Lyset er et symbol på fred, men også en påmindelse om kristnes svære vilkår i Betlehem og resten af regionen
Fra Betlehem til Ballerup. Er der en forbindelse? Der er sikkert mange, men én gang om året bliver den helt tydelig. Det er, når juletræet tændes på byens torv. Borgmesteren er der med de gyldne kæder som en del af et lille optog, ved siden af ham går en ældre mand med et lys. Det er Otto, gammel spejder og gildemester i Sct. Georgs Gilderne.
Lyset er et fredslys, hentet i fødselskirken i Betlehem. På den måde får Ballerup, som andre byer i Danmark og Europa, del i lyset fra Betlehem.
Et fredslys. Lys og fred. Det kommer fra Mellemøsten. Når vi hører om regionen i medierne, er det typisk for alt andet end lys og fred. Det er er terror, missilangreb og en konflikt sat på uendelig. Håbløshed og ingen udsigt til forandring i retning af det bedre.
Fredslyset fra Betlehem
Betlehem er byen, hvor Jesus blev født ifølge Lukasevangeliet. Det er også en moderne by nogle få kilometer fra Jerusalem. En høj, grå betonmur i byens vestlige udkant sætter tydelige grænser for byens befolkning og dens udvikling. Det er fra denne by, fredslyset kommer.
Betlehem er en by, men også ét billede på de kristnes situation i Mellemøsten. I 1950 var cirka 80 procent af Betlehems befolkning kristne, i dag er det mellem 10 og 20 procent.
Andre steder udgør de kristne bare en eller to procent, hvor de tidligere var markante minoriteter. De kristne er pressede i de palæstinensiske områder, arabiske kristne er klemt i Israel, og kristne minoriteter er under markant pres i Irak. Kristne udvandrer i stort tal hvert år.
De kristne er nemlig vigtige brobyggere i en tid, hvor mange har mistet troen på politiske løsninger.
De kristne er vigtige brobyggere
Det er trist. Ikke alene for de kristne, som historisk hører til i Mellemøsten, men for hele området. De kristne er nemlig vigtige brobyggere i en tid, hvor mange har mistet troen på politiske løsninger. Det er det arbejde, de lokale bibelselskaber har engageret sig i – og gør så godt. Alle tre bibelselskaber i det hellige land arbejder fx sammen om udgivelsen af en fredsbibel for børn. Der arrangeres lejrture for børn og unge på Vestbredden, og i Nazareth rykker Bibelselskabet ud på skoler med workshops mod vold og mobning.
Undertiden sker det på en dyster baggrund, som netop i Nazareth, hvor en ung kristen araber sidste år blev stukket ned og dræbt på grund af strid om en parkeringsbillet. Hændelsen fik det arabisk-israelske bibelselskab til at overveje, hvordan man her kunne være ”lys og salt”.
Fred er altomfattende, den begynder hos enkeltindividet og familien, tages med ud i gaderne, forkyndes i de kristne menigheder og bringes videre til hele samfundet.
Dina Katanacho er generalsekretær i bibelselskabet, der tog affære i den anspændte situation. Hun tror på, at de små skridt nytter:
”Fred er altomfattende, den begynder hos enkeltindividet og familien, tages med ud i gaderne, forkyndes i de kristne menigheder og bringes videre til hele samfundet.”
Et lille blafrende fredslys. Fra Betlehem. Fra Nazareth. Det kan tænde juletræet på torvet i en dansk provinsby, men også mere end det. Det er et håb om fred. Fred til mennesker med Guds velbehag!
Glædelig jul!