Kristne fejrer jul i en ortodoks menighed i det nordøstlige Syrien. Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.
Kristne fejrer jul i en ortodoks menighed i det nordøstlige Syrien. Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.

18.12.2024 Af George Makeen, oversat og bearbejdet af Nanna Endahl Jørgensen

Kristne i Syrien frygter nye angreb på religiøse minoriteter

Mens urolighederne i Syrien blusser op igen, vokser frygten for nye overgreb på religiøse minoriteter. Kristne organisationer opfordrer til bøn og handling for fred og frihed i det hårdt prøvede land. Den kristne tv-station SAT-7 er en af de aktører, der arbejder for at bringe håb og tolerance til Syrien. Her fortæller SAT-7’s særlige rådgiver George Makeen om den aktuelle situation

Den syriske borgerkrig, der begyndte for over 13 år siden og har kostet hundredtusindvis af liv samt fordrevet millioner, blussede uventet op igen i slutningen af november. Regimet, der havde siddet ved magten i over fem årtier, kollapsede på mindre end to uger. Mens millioner af syrere fejrer Bashar al-Assads fald, holder verden vejret for at se, hvad der nu vil ske. Vil dette virkelig markere begyndelsen på en ny æra med fred og frihed for Syrien efter år med undertrykkelse og konflikt?

Andre lande i regionen, og faktisk verden over, kan tage ved lære af de dramatiske begivenheder i Syrien. Et regime, der ikke formår at sikre sit folks basale behov eller give dem håb om en bedre fremtid, som er afhængigt af fremmede magter for sin sikkerhed i stedet for folkets opbakning, er tilbøjeligt til at kollapse – uanset hvor grusomt det er, eller hvor uovervindelig dets magt måtte synes.

Flere lande i Mellemøsten og Nordafrika, som kæmper med knusende økonomiske udfordringer og dalende opbakning fra deres befolkninger, frygter en dominoeffekt. Det minder om Det Arabiske Forår i 2011-12, hvor stærke ledere i Tunesien, Egypten, Yemen og Libyen hurtigt blev væltet. Den faldne syriske præsident Bashar al-Assads allierede, Iran, vil især være dybt bekymret over hans fald.

Det Arabiske Forår var en lignende dramatisk og håbefuld tid i regionen, men de store forhåbninger om revolution blev hurtigt knust. Spørgsmålene for Syriens nye ledere, Hayat Tahrir al-Sham, er nu: Vil de lære af fortiden? Vil de forstå, at for at regere og genopbygge deres land skal de udvise tilbageholdenhed og ydmyghed, især over for minoriteter? Vil de kunne lægge gammelt nag bag sig og modstå fristelsen til væbnede konflikter, som kan kaste landet ud i yderligere fragmentering, ligesom det er sket i Irak og Libyen?

Minoriteternes fremtid på spil

Kristne og andre minoriteter i regionen frygter endnu et voldeligt forsøg på at eliminere religiøse og etniske grupper i Syrien. Mange troende er allerede flygtet på grund af forfølgelse fra grupper, der tog magten i de tidlige år af borgerkrigen. 

Denne situation er en stor personlig smerte for os hos SAT-7. I april 2013 blev to syriske biskopper, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, den syrisk-ortodokse ærkebiskop af Aleppo, og Metropolitan Paul Yazigi, den græsk-ortodokse ærkebiskop i Aleppo, kidnappet. Mar Gregorios var et højt værdsat medlem af SAT-7's internationale råd, og siden da har der ikke været nyt om dem.

Vi håber og beder i dag om, at Hayat Tahrir al-Sham vil holde deres løfte om at beskytte minoriteter og lade kristne praktisere deres tro i fred og frihed. SAT-7 har talt med kirkeledere i Syrien denne uge, som er dybt bekymrede for deres lands fremtid og beder om forbøn for enhed, fred og beskyttelse. Som troende ønsker vi at se kirken i Syrien blive styrket til at vokse, ikke blot overleve, i de kommende år. Vi beder også om, at det internationale samfund tager ansvar og opretholder retten til religions- og trosfrihed for alle i Syrien og regionen som helhed.

For os hos SAT-7, der arbejder på tværs af Mellemøsten og Nordafrika, er dette et afgørende tidspunkt for at være en stemme for fred, forsoning og frihed. Vores live-programmer giver kristne minoriteter i regionen en platform til at fremme forståelse, mangfoldighed og tolerance, mens de vidner om en tro, der oprindeligt blev født i Mellemøsten.

Efterhånden som julen nærmer sig, fyldes vores hjerter med håb ved tanken om Fredsfyrstens ankomst. Temaet for vores arabiske tv-programmer denne jul er "Hans navn er Immanuel... Gud med os". Vi beder om, at Kristus må være nærværende i ængstelige hjerter og at Hans budskab vil forvandle disse urolige lande.

Sådan kan du bede for Syrien

• Bed for syrere, der har lidt under vold og uretfærdighed i mange år. Bed om heling af hjerter og sind samt en ny æra med fred og retfærdighed.
• Bed for frihed og respekt for minoriteter i Syrien, og at alles rettigheder bliver opretholdt.
• Bed for kirken i Syrien – for visdom i den usikre situation, for beskyttelse og for frihed til at vokse. Bed om, at de troende må mærke Immanuels nærvær og trøst midt i frygten for det ukendte.
• Bed for Syriens naboer og regionen som helhed – for en ende på de konflikter, der ødelægger millioner af liv, og for forsoning og accept af forskelligheder.

Sådan kan du støtte kristne i Syrien

Støt den kristne tv-kanal SAT-7 og vær med til at bringe håb til kristne minoriteter i Syrien. 

Din gave hjælper med at fremme fred, forsoning og forståelse.

Støt i dag via MobilePay 62903 (mærket "Sat-7")